Franjevački samostan u Dubravama kod Brčkog: Predstavljene iskopine srednjovekovnog samostana i crkve

U Franjevačkom samostanu u Dubravama kod Brčkog predstavljena su arheološka iskapanja srednjovjekovnog franjevačkog samostana i crkve u Gornjoj Skakavi na Zidinama. Arheolozi Ana Marić iz Sarajeva i arheolog iz Osijeka Zvonko Bojičić potvrdili su kako se radi o vrlo rijetkim otkrićima Franjevačkog samostana koji potječe još iz 13. stoljeća.

(RSE – Maja Nikolić)

Prvi pouzdani spomen franjevačkog samostana u Skakavi potječe od fra Bartola iz Pise, koji je 1385. godine sačinio prvi popis franjevačkih samostana u Bosni. Među 35 evidentiranih samostana spominje se i ovaj samostan u Skakavi. Arheolozi Ana Marić i Zvonko Bojičić u proteklih nekoliko mjeseci otkrili su tragove dviju srednjovjekovnih crkvenih objekata, staro groblje, te stećke. Početkom 2014. godine, kako je najavio Zvonko Bojčić, moglo bi se krenuti u iskapanje i samostanskog objekta.

„Ispod stećaka su bili grobovi u kojima smo pronašli čak priloge, nakit i tkanine. Vršili smo istraživanja 150 metara od Zidina gdje je otkriveno srednjovjekovno groblje u kojem su također pronađeni prilozi. Tako da se na temelju tih istraživanja može dosta precizno govoriti o nalazima na Zidinama i nalazima na groblju“, rekao je Bojičić.

On kaže da je tek završena prva etapa iskapanja budući da je završeno istraživanje 300 četvornih metara, mada prema tvrdnjama arheologa oko tisuću četvornih metara prostora je za istraživanje.

„Mi smo izolirali samo gotičku crkvu, nismo išli dalje s istraživanjima, mada se na južnu stranu proteže samostan. Mi smo samo načeli taj lokalitet koji se pokazao vrlo slojevitim. Tamo smo pronašli različite stećke koji se protežu od 13. do 16. stoljeća. Imamo i ukope u groblju koji su datirani novcem od 14. do 15. stoljeća. Ovo je zaista jedan kompleksan i slojevit lokalitet i vrijedilo bi ga dalje istraživati“, kaže Bojičić.

Nakon završetka iskapanja svi su nalazi deponirani u Franjevačkom samostanu u Dubravama, a ostaci gotičke crkve su konzervirani i povezani pa posjetitelji mogu otići na lokalitet na Zidinama i pogledati kako je taj objekt izgledao.

Također, tragovi koje su arheolozi pronašli, a među kojima je i krstionica mogli bi datirati još iz 9. stoljeća ili 6. stoljeća što govori da je ovo jedan vrlo značajan spomen kompleks.

Ova arheološka istraživanja posebno su oduševila Franjevce Bosne Srebrene.

„Ovdje u Dubravama je osnovan samostan na osnovu tog starog samostana u Gornjoj Skakavi. Nastavili smo kontinuitet življenja, zbivanja i utjecaj franjevaca na ovim prostorima“, rekao je gvardijan samostana u Dubravama fra Marko Antić.

Sada se očekuje mišljenje Komisije za kulturno povijesno nasljeđe BiH o statusu ovog objekta kao kulturno povijesnog. Vlada Brčko Distrikta obećala je pomoć kako bi se nastavila dalja istraživanja lokacije samostana.

„Mi smo u proračunu za tu namjenu predvidjeli 100 tisuća maraka. Ovo nalazište nije značajno samo za BiH već mnogo šire. Ovaj lokalitet pokazuje da je ovo područje i u Srednjem vijeku bilo mjesto prometa i komunikacija, a vjerujem da će on pobuditi još više zanimanja kod vjernika i znanstvenika. Ovo je fragment koji pokazuje nastajanje civilizacije na ovim prostorima“, rekao je gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

Inače na lokalitetu katoličkog svetišta “Zidine”, mjesta nekadašnjeg franjevačkog samostana vjernici se tradicionalno okupljaju na blagdan poznat kao Rane svetoga Franje. Tu dolazi na tisuće hodočasnika iz BiH, ali i iz inozemstva.

RSE
Foto galerija: slobodnaevropa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close