Franjevačka klasična gimnazija Visoko – Dan škole – vrhunski spektakl

U srijedu 23. travnja naša je Gimnazija obilježila svoj Dan škole. Nakon svete mise, koju je popodne u samostanskoj crkvi predvodio ravnatelj KŠC-a u Žepču don Josip Krpić, upriličeno je otvaranje novouređene Prirodoslovne zbirke, o kojoj je govorio prof. dr. Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

(fkg.edu.ba)

Potom je u auli konvikta otvorena izložba slika i skulptura visočkih umjetnika, članova Udruge Likum ‘76, a o dugogodišnjoj zanimljivoj i obostrano korisnoj suradnji između Gimnazije i Udruge govorio je g. Mensur Verlašević. Ta dva događaja glazbeno su popratili naši maturanti Valentina Bošnjak i Gregor Jurišić.

Na početku koncertnog programa u gradskoj kinodvorani ravnatelj fra Zvonko Miličić je, pozdravljajući sve goste, naglasio važnu odrednicu naše Ustanove – otvorenost svima – a od događaja koji su obilježili tekuću školsku godinu, istaknuo je studijsko putovanje u Grčku, posjet gimnazijama u Koblenzu (Njemačka) i Bozenu (Južni Tirol), obnovu fasade Konvikta, pripreme za izgradnju nove sportske dvorane i osnivanje Interkulturalnoga zbora mladih Visoko. Potom je veleposlanik Grčke u BiH g. Karolos Gadis podijelio diplome učenicima koji su uspješno položili međunarodne ispite iz latinskog i grčkog jezika, a proglašen je i učenik ovogodišnje maturantske generacije: Fabio Badrov.

Potom je uslijedio vrhunac proslave Dana škole: Misa za mir – L'homme armé britanskoga skladatelja Karla Jenkinsa, koju su zajedno izveli naš Interkulturalni zbor mladih Visoko i Jugendkammerchor der Liebfrauenkirche Koblenz, koji je za ovu prigodu doputovao u Visoko. Dirigirali su prof. Alma Aganspahić i maestro Manfred Faig uz pratnju Orkestra Bellarte iz Sarajeva. Oduševljenje publike ovim koncertom može se izmjeriti više puta ponovljenom izjavom da je ovo zacijelo najveći glazbeni spektakl svih vremena u Visokom.

Koordinator našega Zbora i cijeloga projekta fra Ivica Studenović zahvalio je za podršku svim sponzorima, školama i roditeljima, a posebno izvođačima, koji nisu štedjeli truda i energije kako bi pomičući granice svojih mogućnosti promovirali kulturu suživota i mira.

Donosimo i fotografije s otvaranja Prirodoslovne zbirke i izložbe udruge Likum ‘76. te s Koncerta za mir i u kinodvorani.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close