-TopSLIDEKultura

Francuski oficir: Kao da su nam Srbi govorili – gledajte, nekažnjeno ubijamo

Bespomoćno smo prisustvovali masakrima, a naši avioni korišteni su samo za fotografisanje ubistava, kaže Guillaume Ancel.

Piše: Muamer Tanović
Pročitajte više na: balkans.aljazeera.net

Rat u Bosni i Hercegovini mogao je biti zaustavljen za samo nekoliko sedmica, a mogao je biti spriječen i genocid u Srebrenici, no, za to je nedostajalo političke volje, prije svega, od državne politike Francuske, koja se svrstala na stranu „agresora“, produžavajući ratnu agoniju u BiH čak i po cijenu srozavanja svoje međunarodne reputacije i neispunjenja misije Ujedinjenih nacija.

To je, u najkraćem, stav Guillaumea Ancela, nekadašnjeg francuskog oficira čija je jedinica tokom rata u BiH dodijeljena mirovnim snagama UN-a, sa zadatkom da eliminiše artiljerijske položaje s kojih je gađano Sarajevo. No, ona, kako sam kaže, nije uspjela provesti misiju koja ju je dovela u BiH, već je samo produžila ratnu agoniju.

  • Gospodine Ancel, možete li objasniti čime ste se tačno bavili tokom mandata u snagama Ujedinjenih nacija tokom rata u Bosni i Hercegovini?

– Te 1995. godine bio sam artiljerijski kapetan specijaliziran za zračne napade. Zapovijedao sam specijalnom jedinicom (Taktička zračna kontrola TACP) zaduženom za usmjeravanje borbenih aviona na mete koje su trebale biti uništene, na način da im se približim dovoljno blizu i da budem spreman za svođenje grešaka i eventualne kolateralne štete na minimum.

Naš zadatak je bio da otkrijemo i neutrališemo teško naoružanje u krugu od 30 kilometara oko grada Sarajeva. Bili smo integrirani u jedinicu Legije stranaca koja je formirala BATINF2 (pješadijski bataljon broj 2), čija je baza bila smještena na sarajevskom aerodromu, a upravo ovaj aerodrom je predstavljao ključnu tačku tokom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Orden Legije časti za odbijanje naredbe
  • Jeste li nekada došli u iskušenje da odbijete izvršiti naređenje i da učinite ono što ste, prema zadatku misije, i trebali?

– Odbio sam izvršiti naredbu kojom mi je naređeno da radije dozvolim da ubijaju legionare, nego da napadam Srbe koji su ugrožavali njihove živote. Trebao sam biti izveden pred vojni sud, jer sam za vrijeme rata prekršio naredbu, ali niko se nije usudio objaviti naredbu koju sam odbio, jer sam je zatražio pismeno. Kasnije sam odlikovan ordenom Legije časti, upravo zato što sam rekao ‘ne’, što je ustvari samo bila moja službena obaveza.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close