Francis Boyle: Haški tribunal nastoji amnestirati Srbiju

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala za Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, poput nedavne presude generalu Momčilu Perišiću, dio je političkog procesa koji su poduzele sudije ICTY-ja pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Fenu Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois i nekadašnji agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde.

(Fena)

Dodao je, “takozvana izlazna strategija Haškog tribunala da se Srbija u potpunosti oslobodi od odgovornosti za zločine počinje tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, i da se na taj način integriše u Evropsku uniju i NATO. Oni nas nastoje uvjeriti da niko od visokorangiranih zvaničnika u Srbiji nije odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Jasna je njihova namjera da nastoje integrisati Srbiju u EU i NATO, što se također vidjelo i u oslobađajućoj presudi koji je Međunarodni sud donio u presudi u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore”, istakao je Boyle.

Kada je u pitanju presuda četvorici nekadašnjih čelnika tzv. Herceg-Bosne, Boyle je podsjetio na svoje ranije kritike Vance- Owenovog plana koji je dao zeleno svjetlo nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu za kampanju etničkog čišćenja u BiH.

– U više navrata sam tražio od Predsjedništva BiH da tužim Hrvatsku za agresiju pred Međunarodnim sudom pravde u cilju zaustavljanja agresije koju je provodila Hrvatske i HVO-a pod vodstvom generala Tihomira Blaškića – zaključio je Boyle.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close