BiHPolitika

Fra Ivo Marković: “Vučić, Dodik, Čović sve su to despoti…”

FRA IVO MARKOVIĆ RASKRINKAO ČOVIĆA, DODIKA I VUČIĆA: „Sve su to despoti koji kontroliraju medije, peru mozak narodu, ispunjavaju ga agresijom; Valja se suprotstaviti VELIKOSRPSKOM ZLU…“

Teolog koji baštini tradiciju franjevaca, fra Ivo Marković, je za N1 govorio o značaju praznika za društvo, te društveno-političkoj situaciji u regiji

“U svijetu je jedan opterećujući trenutak. Imali smo globalizaciju gdje su svi postali građani svijeta odjednom. Sada idu ti negativni trendovi”.

“Negativni trendovi se u BiH jako loše reflektiraju. Ratom se htjelo pokazati da nemožemo živjeti zajedno. Vidite šta se događa u Beogradu, Banjaluci, to su sve pokazatelji da će se BiH morati boriti sa negativnim trendovima. Dobro je u ovakvim trenucima imati nadu. Najmanje zrnce nekog dobra traje i ono će pobijediti, tako i u našoj BiH. Negativnosti će otići u zaborav. Mislim da je moja misija kao vjernika da ljude okrećem od očaja prema nadi, vjeri”.

Upitan da prokomentariše jučerašnja dešavanja u Crnoj Gori, kazao je:

“Ovdje se radi o velikosrpskoj ideologiji. To je nešto najnegativnije na Balkanu, ta jedna ohola ideologija. Srbi su protjerani iz Hrvatske, u BiH ovo što se događa je nesigurno, sada se Crna Gora vraća i oživljava, oslobađa se ropstva koje je nametnula velikosrpska ideologija. Ko pravi nasilje? Ti velikosrbi u Skupštini u Beogradu, u Banjaluci”.

“Čovječanstvo je došlo dotle da se mora pomiriti da svoje probleme ne riješava ratom”.

“Vučić, Dodik, Čović sve su to despoti. Sada kontroliraju medije, peru mozak narodu, ispunjavaju ga agresijom. Valja se tome suprostaviti, tom velikosrpskom zlu. Mi se ovdje sustavno moramo naći način da se velikosrpskoj ideji suprostavimo i šire”, kazao je fra Ivo Marković.

“Ako oni govore da nije bio gencoid u Srebrenici, cijeli svijet treba da kaže da jeste, da se raskrinka ta ideologija i despotizam. To je najnegativnija sila na Balkanu, sve probleme stvara, stvorila je i ovaj rat”, dodao je.

“Mlade ljude nosi energija mladosti. Oni prirodno vole nešto što je energično i ima perspektivu i jako su razočarani današnjim nacionalizmima. Moja generacija dok smo bili mlađi smo vjerovali da možemo promijeniti svijet, čini mi se da današnji ne vjeruju”, kazao je fra Ivo Marković za N1.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close