FOTO: Sinoć otvorena izložba Jugoslovenski standardi u galeriji Java, a večeras prva PechaKucha Night

Treći dan SOS Dizajn Festivala obilježit će bogat program sa predavanjima koja će održati Studio Grupa iz Hrvatske, Tamer Nakisciiz Turske, Yuko Shimizu i Francis Di Tomasso iz Sjedinjenih Američkih Država, a poslije radionica večeras je i prva PechaKucha night u Art kinu Kriterion u 20 sati i 30 minuta. U prvoj večeri u zanimljivom 20×20 formatu (20 slajdova po 20 sekundi) predstavit će se Dženat Dreković, Anida Kapo, Muris Halilović, Maja Matašin & Senad Patković, Bor Dizdar, Demir Mensur, Irma Ibrići Ljubomir Todorović. Sinoć je u galeriji Java otvorena izložba «Jugoslovenski standard JUS» Darka i Marka Miladinovića iz Studija Armada iz Slovenije.

Studio Grupasu karijeru započeli dizajnom linije namještaja od masivnog drva za tvornicu Artisan za koji su nagrađeni Edidom 2009.g. (Elle Decoration International Design Award) u kategoriji “Mladi dizajner“. Vlastiti brand Grupa products razvijaju 2010. pod kojim proizvode i distribuiraju Model lampe, jastuke Pilot i Ili_ili modularne lampe. Za tvornicu Kvadra razvili su sjedeću garnituru 3angle za koju su nagrađeni na izložbi HDDa 2011/2012. u kategoriji najbolji produkt dizajn. Uz produkt dizajn, Grupa prakticira i dizajn postava izložbi te scenografije.

Tamer Nakisci interdisciplinarni dizajner kojeg je Evropska unija 2009. izabrala za jednog od “100 mladih kreativnih talenata u Europi”. Primio je mnogobrojne nagrade za svoj rad, između ostalog i prestižnu Red Dot nagradu i iF Product Design Award (nagradu za produkt dizajn), istovremeno učestvujući na izložbama širom svijeta.

Glavna zvijezda Festivala japanska ilustratorica sa američkom adresom Yuko Shimizu, održat će još jedno predavanje. Rad ove ilustratorice vjerovatno ste već vidjeli na The Gap majicama, Pepsi konzervama, DC stripovima i drugim naslovnicama knjiga, kao i na stranicama novina New York Times, TIME, New Yorker, GQ i Esquire. Među njena priznanja ubrajaju se: Yellow Pencil (Zlatna Olovka) od D&AD, zlatna medalja od Society of Illustrators (Društva ilustratora), odlikovanje Art Directors Club (Kluba umjetničkih direktora), a japanski Newsweek 2009. je imenovao Yuko jednom od 100 Japanaca/ki koje svijet poštuje.

Francis Di Tomasso, višestruko nagrađivani dizajner, održat će prezentaciju o Školi vizuelnih umjetnosti New York (SVA), inače jednoj od najpriznatijih strukovnih ustanova na svijetu.

Na kraju dana gosti će se zabaviti uz PechaKucha Night. Inače, projekat je nastao u Tokiju 2003. godine, a osnovali su ga Astrid Klein iMark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) kao event namijenjen okupljanju i povezivanju mladih kreativaca, te javnom prezentovanju njihovih radova. Vremenom se ovaj lokalni projekat razvio u globalni, sa PechaKucha Nights eventima koji se organizuju u stotinama gradova širom planete okupljajući tako kreativce iz čitavog svijeta.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close