RukometSportVisoko

Sa okupljanja u Visokom bh. rukometni kadeti putuju na Europsko prvenstvo u Gruziju

Pred sami nastup na Europskom prvenstvu B divizije za kadete, 1998. godišta i mlađi, koje se od 15. do 21. augusta održava u Gruziji na kratke pripreme u Visoko stigla je kadetska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će našu državu predstavljati na ovom takmičenju. Na ove pripreme selektoru kadetske reprezentacije, Zdenku Grbavcu, odazvalo se samo dvanaest igrača, koji će od ponedjeljka braniti boje našeg državnog tima u Gruziji.

Dan uoči polaska u Gruziju naša ekipa posjetila sportsku salu Franjevačkog samostana sv. Bonaventure u Visokom, gdje je i upriličeno okupljanje kadetske rukometne reprezentacije BiH, te smo tom prilikom razgovarali sa sa selektorom i igračima o predstojećem takmičenju.

“Malo je vremena bilo i mi smo odradili pet treninga u okviru ovih priprema, što je veoma malo za kvalitetno pripremanje pred jedno ovakvo takmičenje. Pored nedostatka vremena problem je i mali broj igrača koji su se odazvali na ove pripreme, tačnije njih 12, te će limitiranost igračima sigurno utjecati na nastup ove reprezentacije u Gruziji. Trebalo je biti 14 igrača na ovom okupljanju, no dvojica igrača Sloge iz Doboja su otkazali u posljednjem trenutku, a Rukometni savez BiH zbog nedostatka finansija nije u mogućnosti obezbijediti dvije nove karte za drugu dvojicu igrača.

Jedina činjenica koja me raduje jeste da su igrači poprilično dobro fizički spremni i mislim da ćemo uspjeti da izdržimo ritam igranja šest utakmica šest dana zaredom. Mislim da se možemo nadigravati sa svima, ali koliko ćemo to fizički izdržati sa malim rosterom vidjet ćemo.” – kazao nam je selektor kadetske reprezentacije, Zdenko Grbavac, prilikom naše posjete trening kampu u Visokom, dodavši:

“No, zaista nam je lijepo na okupljanju u Visokom, mislim da je svaka riječ hvale malo i zahvaljujem se našim domaćinima, gradu Visoko, RK Bosna Visoko, Franjevačkom samostanu. Sve je predobro, korektno i zaista smo zadovoljni uvjetima.”

Ovo će biti još jedna od prilika za mlade bh. rukometaše da se plasiraju na Europsko prvenstvo A divizije svoje kategorije. Kako od ove godine nema više kvalifikacija za ovo prvenstvo, reprezentacije učesnice su podijeljene u dvije grupe. Naša reprezentacija, uz domaćina Gruziju, nastupat će u okviru grupe A, sa selekcijama Rumunije i Latvije, dok se u drugoj grupi nalaze reprezentacije Bjelorusije, Crne Gore, Belgije i Velike Britanije, koje bi mogle biti protivnici našoj reprezentaciji u slučaju prolaska u završnicu prvenstva.

“Teško je reći bilo šta na temu plasmana u završnicu prvenstva, jer mi se ne pripremamo adekvatno za takva takmičenja. Savez da ima ambicije za prosperitet mlađih selekcije bilo bi realno očekivati takve rezultate, no ovako mi možemo samo garantirati da ćemo dati sve od sebe u Gruziji kako bismo ostvarili što bolji rezultat.” – kazao nam je selektor Grbavac, govoreći o ambicijama pred putovanje u Gruziju.

okupljanje kadetske rukometne reprezentacije BiH u Visokom (11)Visočanin Haris Buljina – jedan od najperspektivnijih pivota u BiH

Visoko, pored toga što je već nekoliko puta ugostilo mladu rukometnu reprezentaciju BiH može biti ponosno na činjenicu da gotovo nijedno okupljanje ne prođe bez poziva za nekog igrača iz visočke RK Bosna Centrotrans. Tako je bilo i ovog puta, a u rosteru igrača bh. tima za prvenstvo u Gruziji našao se i Visočanin Haris Buljina.

“Haris je imao jednu tešku povredu koljena prošle godine, baš na okupljanju reprezentacije, nakon čega ga je zadesila i ta mala kriza u visočkom rukometu, te nije u baš pretjeranom trenažnom ciklusu. Ipak, pored svega, mislim da on ima kapaciteta da postane odličan pivot, jer trenutno ne postoji mladi igrač ovakvih fizičkih predispozicija, te mislim da ga treba strpljivo čekati i da ćemo za nekoliko godina dobiti stvarno dobrog pivota.” – kazao nam je ovom prilikom selektor Grbavac, govoreći o igračkim sposobnostima mladog Harisa Buljine, koji predstavlja Visoko u kadetskoj rukometnoj reprezentaciji BiH.

Također, ovom prilikom razgovarali smo i sa mladim Buljinom, koji nam je prenio svoja očekivanja od nastupa u Gruziji.

“Od gostovanja u Gruziji očekujem da pobjeđujemo sve do plasmana u A diviziju, što je cilj svih mojih kolega iz reprezentacije. Pošto sam prvi put na ovom Europskom prvenstvu očekujem da dam sve od sebe i da doprinesem pozitivnom rezultatu ekipe.” – kazao nam je Buljina.

Pored Visočanina Harisa Buljine još jedanaest mladih rukometaša je na spisku selektora Zdenka Grbavca, te će tako boje našeg tima u Gruziji braniti još i:

Angte Grbavac, Mislav Grgić, David Primorac (Izviđač), Zlatko Kreso (Vogošća), Stjepan Jozinović (Žepče), Adin Karanović (Krivaja), Kemo Hamzić (Konjuh), Amar Hasić (Trimo, Slovenija), Filip Zelić (Trnje, Hrvatska), Adnan Sivić (Ivanić, Hrvatska) i Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija).

Inače, ova mlada reprezentacija večeras će otputovati u Gruziju, gdje će od ponedjeljka biti jedna od učesnica Europskog prvenstva B divizije.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close