FOTO: Kardinal Vinko Puljić predvodio Misno slavlje Gospi olovskoj

Svetište Gospe Olovske, koje je po mnogima najstarije u ovom dijelu Europe, već je stoljećima jedna od najznačajnijih hodočasničkih destinacija katolika iz Bosne, ali i iz drugih krajeva. Jučer je u Olovu obilježena svibanjska pobožnost prvo procesijom s čudotvornom Gospinom slikom, te Misnim slavljem predvođenim kardinalom Vinkom Puljićem uz koncelebraciju fra Lovre Gavrana, provincijala Bosne srebrene.
Okupljenim vjernicima, na samom početku misnog slavlja, obratio se upravitelj svetišta fra Ilija Božić riječima dobrodošlice, a misno slavlje je uveličao i tamburaški orkestar franjevačkog sjemeništa u Visokom.

Kardinal Vinko Puljić je rekao da nas Majka Božja uči kako da čujemo božju riječ, kako je poslušati, kako sačuvati pouzdanje u Boga. Majka Božja je sigurna da nas Bog voli, ali kada bi i mi bili sigurni da nas Bog voli lakše bi prebrodili sve naše strahove. Velikodušnost se nauči iz obitelji, naučimo živjeti s drugima, rasti i učiti u ljubavi, živjeti jedni s drugima i jedni za druge i na kraju opraštajmo. Život je takav da se mnogo puta naljutimo, ne dozvolite da vam se zamrači um, jer kad u srcu gori u glavi dimi, jezik bez kosti bode do kosti. Pogotovo oni koji se vole, oni znaju gdje je najlakše ubosti i tako uvrijediti, a to nije lako zaliječiti. Naučite opraštati, istakao je kardinal u svojoj propovijedi.

Najraniji pomeni crkve i svetišta u Olovu su još iz 1353. godine, a iz popisa samostana fra Bartola Pizanskog saznajemo da je još 1385. godine ovdje postojao i franjevački samostan. Za razliku od drugih mjesta Turci svojim dolaskom nisu dirali ovo svetište sve do noći između 1. i 2. kolovoza 1704. godine, kada su samostan i crkva zapaljeni. Kroničari bilježe da je počinilac za svoje zlodjelo od turskih vlasti dobro nagrađen dukatima. Međutim Turci i njihovi podanici koliko god se trudili nisu uspjeli potpuno uništiti vjeru na tom području. Vjernici su i dalje nastavili dolaziti na hodočašća u to mjesto, a od stare crkve ostao je samo jedan kameni ostatak zida koji postoji i danas, poznat kao “crni kamen”. Ime je dobio zbog svoje boje koju je poprimio od paljenja svijeća koje su stoljećema paljeni na njemu. Današnja crkva Uznesenja Marijina izgrađena je 1938. godine po projektu Karla Paržika. Svetištem upravljaju franjevci provincije Bosne Srebrene, danas su to fra Gabrijel Tomić i fra Marko Dunđer.
Brojna su svjedočanstva ispunjenja milosti, obraćenja, pa čak i čudesnih ozdravljenja na tom mjestu. Osim katolika često dolaze i pravoslavni, čak i muslimani. Najveći broj hodočasnika okuplja se za blagdane Uznesenja Marijina, Rođenja Marijina, te za prvi svibanj.

Olovo-2014-gospa-00 Olovo-2014-gospa-01 Olovo-2014-gospa-02 Olovo-2014-gospa-03 Olovo-2014-gospa-04 Olovo-2014-gospa-05

Za pregled više fotografija KLIKNI!

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close