-TopSLIDENogometSport

Forbes objavio koliko vrijedi Real Madrid

Forbes je objavio kako je Real i treću godinu za redom najvrijedniji fudbalski klub, a procijenjen je na 6,6 milijardi dolara.

Međutim, Manchester United jako se približio.

“Kad je Sir Jim Ratcliffe, milijarder, osnivač i izvršni direktor hemijske grupe Ineos, kupio 27,7% Manchester Uniteda u veljači za 6,5 milijardi dolara, bila je to najskuplja cijena ikada plaćena za sportski tim u kojem je kupac dobio i operativna prava. Ugovorom, procijenjenim na 500 miliona dolara više nego što je Forbes procijenio da slavni engleski fudbalski klub vrijedi prije godinu dana, također je pokazao zašto 12 od 30 najvrjednijih fudbalskih timova na svijetu igra u Premier ligi. Forbes sada procjenjuje Manchester United na 6,55 milijardi dolara, odmah iza španskog Real Madrida, koji je sa 6,6 milijardi dolara treću godinu zaredom najvrednija ekipa na svijetu”, piše Forbes.

Vrijednost engleskih fudbalskih klubova jasna je iz perspektive TV prava navodi se u tekstu.

“Engleska liga, koja je u decembru potpisala novi ugovor za TV prava od sezone 2025./26. do 2028./29. za prosječno 2,1 milijardu dolara godišnje, zaradit će više nego dvostruko veći iznos prihoda od domaćeg emitiranja nego bilo koja druga fudbalska liga i gotovo dvostruko više od španske La Lige koja je na drugom mjestu po zaradi od TV prava.”.

Nastupima u Ligi prvaka največi evropski klubovi pune svoje račune.

“Napredak u Ligi prvaka ključan je za najbolje fudbalske ekipe na svijetu.

Ove sezone sedam je ekipa koje su zaradile više od 100 miliona dolara – Real Madrid (144 miliona dolara), PSG (131 milion dolara), Borussia Dortmund (130 miliona dolara), Bayern München (129 miliona dolara), Manchester City (118 miliona dolara), Barcelona (105 miliona dolara) i Arsenal (100 miliona dolara).

Pobjednik finala Lige prvaka u džep će spremiti dodatnih 21,6 miliona dolara.

Sponzori mogu računati na to da će ekipa biti na ekranu pred stotinama miliona fudbalskih navijača zbog čega Real Madrid zarađuje u prosjeku 205 miliona dolara godišnje od sponzora dresova, najviše u fudbalu.

Ne zaostaju mnogo u prihodima od sponzorstva ni drugi timovi koji se obično kvalifikuju za Ligu prvaka: Barcelona (189 miliona dolara), PSG (158 miliona dolara), Arsenal (158 miliona dolara), Manchester United (154 miliona dolara), Manchester City (152 miliona dolara)), Chelsea (126 miliona dolara) i Bayern München (119 miliona dolara)”, navodi se u tekstu Forbesa, prenosi Jutarnji.

Inače, nakon Reala (6,6 milijardi dolara) na popisu najvrijednijih fudbalskih klubova slijedi Manchester United (6,55 milijardi dolara), Barcelona (5,6 milijardi dolara), Liverpool (5,37 milijardi), potom Manchester City (5,1 milijarda), Bayern (pet milijardi dolara), PSG (4,4 milijarde), Tottenham (3,2 milijarde), Chelsea (3,1 milijarda) te Arsenal čija je vrijednost prema Forbesu 2,6 milijardi dolara.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close