Fondacija Hastor stipendira 1199 mladih

Najveća fondacija u BiH ostvarila povećanje broja stipendista

Fondacija Hastor danas je u Sarajevu upriličila potpisivanje ugovora o stipendiranju sa dvadeset i sedam mladih ljudi koji će svoje školovanje nastaviti na bosanskohercegovačkim univerzitetima. Ovim činom zaokružen je ovogodišnji ciklus, u kojem je ova neprofitna organizacija ostvarila povećanje ukupnog broja stipendista u odnosu na prošlu školsku godinu.

„Čestitam na prilici da postanete stipendisti Fondacije Hastor. Želim vam puno uspjeha u narednoj školskoj godini, budite što bliže Fondaciji i ostvarite što bolje rezultate.“, izjavila je Nina Branković, direktorica Fondacije Hastor.

Kao najveća organizacija ovog tipa u našoj zemlji, Fondacija Hastor je za ovu školsku godinu dodijelila 1199 stipendija za 165 studenta, 516 srednjoškolaca i 518 osnovaca sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Emina Adilović, studentica koja je danas potpisala ugovor, izrazila je svoju zahvalnost riječima „Jako sam sretna. Danas nije česta pojava da vam neko pruži priliku, to treba iskoristiti na najbolji način i biti zahvalan na tome“, te obećala „Potrudit ću se ne samo da dobro učim, već i da svojim radom doprinesem radu fondacije i okolini.“

„Služite se vašim znanjem i prenesite ga ostalim učenicima s kojima ćete se družiti“, poručio je stipendistima Ramo Hastor, volonter Fondacije.

Pod motom „Obrazovanje – Izbor pobjednika“ Fondacija Hastor pruža šansu mladim ljudima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

„Fondacija mi je mnogo pomogla da izgradim samopouzdanje, osjećaj odgovornosti, osjećaj za ljude i timski rad. Stekla sam puno iskustva tokom četiri godine volontiranja u administraciji i na terenu. To mi je sve jako koristilo prilikom razgovora za posao, koji sam uspješno ostvarila i sada sam zaposlena.“ izjavila je Selma Skopljaković, bivša stipendistica ove fondacije.

„Glavni motivator za rad na mojim idejama bila je upravo Fondacija Hastor, koja uvijek naglašava važnost rada u lokalnim zajednicama za unaprjeđenje uslova života. Osim toga, pomoću stipendije koja mi je dodijeljena omogućena su mi sredstva za bolje obrazovanje i rad na inovacijama.“Elvin Karkelja, stipendista Fondacije i dobitnik nagrada za inovacije iz oblasti izrade papira od opalog lišća, te liječenje tumora organskom hranom.

Fondacija Hastor prvenstveno je posvećena djeci i mladima čija socio-ekonomska situacija otežava uspješan nastavak školovanja, te ih svojim radom podržava i osnažuje u nastojanju da postanu samosvjesni lideri u svojoj zajednici. Fondacija se oslanja na obrazovanje kao sredstvo za postizanje dugoročnog uticaja na rješavanje problema bosanskohercegovačkog društva kao što su siromaštvo i nezaposlenost.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close