Kultura življenjaLifestyleVisoko

DEMANT teksta “Postaje li Visoko novo hodočasno mjesto”

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”

Poštovani,

Vaša medijska kuća objavila je 9. aprila 2017., autorski tekst Izeta Perviza “Postaje li Visoko novo hodočasno mjesto”. Ovaj uradak novinara Izeta Perviza je neistinit, maliciozan, pun predrasuda, neobjektivan, potcjenjivački i jednostran.

 

U skladu sa Zakonom o informiranju tražimo da objavite demant Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” koja rukovodi multidisciplinarnim naučnim projektom istraživanja bosanskih piramida.

 

Novinar Perviz je u tekstu naveo da je posljednja sonda na Bosanskoj piramidi Sunca dovršena 2012. godine te da “ogromne raskopine djeluju kao rane na leđima prahistorijske životinje”. Timovi Fondacije, predvođeni arheolozima i geolozima, intenzivno i kontinuirano rade na Bosanskoj piramidi Sunca, šire postojeće arheološke sonde, a sve po pravilima arheološke struke. Ono što novinaru Pervizu liči na “rane prahistorijske životinje” su arheološke sonde koje omogućavaju arheolozima i ostalim naučnicima uvid u kompoziciju, organski materijal, arheološke artefakte ovog lokaliteta. Tvrdnja da je istraživanje stalo 2012. nije tačna. Timovi Fondacije svaku sezonu istražuju ove sonde koje su van zaštićene zone.

 

Nadalje,  novinar Perviz u tekstu iznosi da iz “Fondacije “Arheološki park” tvrde da je vrh Bosanske piramide Sunca centar energetskog snopa kojim je naša planeta povezana s nekim kosmičkim objektom i da je orijentirano u pravcu Oriona ili Plejada”. Istina je da je Fondacija u proteklih 11 godina organizirala pet međunarodnih naučnih konferencija s više od 120 uglednih stručnjaka i naučnika te da niti na jednoj od njih nikada nisu izjavili, tvrdili niti napisali ovako nešto. Fondacija od 2010. intenzivno radi s timovima stručnjaka za energetske fenomene ( inžinjeri, fizičari, elektroinžinjeri, inžinjeri zvuka) na istraživanju elektromagnetnih fenomena, električnih polja i ultrazvuka koji su izmjereni na vrhu Bosanske piramide Sunca. Nekoliko studija i opsežnih snimanja naučno priznatim instrumentima pokazuju kontinuirano prisustvo električnog polja, odnosno Teslinih torzionih polja od 28 kHz, a što je fenomen koji je vrijedan proučavanja i daljeg istraživanja.

 

U nastojanju da diskredituje i umanji vrijednost istraživanja koje Fondacija provodi već 11 godina, Perviz se osvrće i na turiste koji dolaze u Visoko i koji “goli izvode sektaški ples, gologuzi udaraju u bubnjeve i halakaju”.Fondacija je ponosna sto vlastitim promotivnim aktivnostima na lokacije u Bosanskoj dolini piramida godišnje privuče 50.000 turista koji u BiH dolaze sa svih strana svijeta. Uz njih je i desetine hiljada turista iz dijaspore koji s oduševljenjem daju veliku podršku istraživanju i razvoju turizma u BiH, a Visoko vide kao pozitivnu naučnu i turističku destinaciju u BiH. Akreditirani vodiči Fondacije svim posjetiocima predoče naučne činjenice o projektu. Visoko je pozicionirano na svjetskoj mapi kao mjesto s posebnom energijom, mjesto koje okuplja dobronamjerne i otvorene ljude. Sklonost da ih se svrstava u sekte potiče iz neznanja i nedobronamjernosti.

 

Nadalje, novinar Perviz koji očigledno nije posjetio Podzemni prahistorijski kompleks Ravne, niti razgovarao s ovlaštenim vodičima ili drugim osobama iz Fondacije, odlazi u Arheološko-turistički park Ravne 2. Ono što je propustio da zabilježi je da je riječ o prelijepom i jedinstvenom Parku od 40.000 kvadratnih metara koji je zamišljen i napravljen kao mjesto okupljanja, zbližavanja s prirodom i relaksacije. Park je darovan na korištenje svima koji dođu u Visoko i sadrži niz instalacija koje su karakteristične za drevne narode I njihovo znanje o energiji Planete. Ono što novinar Perviz vidi kao “divovska dinosaurusova jaja” zapravo su replike kamenih kugli, fenoma koji je rasprostranjen svuda po svijetu, pa tako i u BiH. Postavljanjem betonskih kamenih kugli i tablI s objašnjenjima ovog fenomena, Fondacija je ukazala na još jednu iznimnost koju imamo u BiH.

 

Spiralni botanički vrt koji pominje novinar Perviz  izgrađen je kao dio eksperimenta u kojem će se, tokom godina, pratiti rast i razvoj aromatičnih i ljekovitih biljaka u spirali koja generira i usmjerava postojeću energiju zemlje. Oblik spirale i način na koji ona prenosi energiju predmet je izučavanja širokog spektra naučnih disiplina s obzirom da se pojavljuje i u prirodi (puževa kućica, paukova mreža, itd.)

Fondacija cijeni i poštuje novinarsku struku i uvijek rado ugosti novinare koji imaju profesionalan i objektivan pristup.

 

 

S poštovanjem

Press tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close