Fojnica: Slapovi Kozice – Prirodni dragulj u srcu stoljetne bukove šume

Fojničani vole kazati da, ako ste posjetili Fojnicu, a niste otišli na Prokoško jezero ili slapove rječice Kozice, zapravo niste ni bili u tom gradu.

 

Debela hladovina

Do slapova se kreće asfaltnom trakom od Fojnice preko izletišta Malkoč i naselja Korita. Nakon prijeđenih osam kilometara stiže se do drugog izletišta, Vladića vrh, a dalje dobrim makadamskim putem preko sela Dragačići nakon tri kilometra, u stoljetnoj bukovoj šumi, ukaže se ovaj prirodni biser.

 

Ribolovci iz Busovače: Prelijepa priroda

 

Manjak putokaza nadomjestit će susretljivi i ljubazni Fojničani koji će namjernicima uvijek pomoći da stignu na odredište.

Pri samom dolasku pruža se prizor koji fascinira, pogled na dva veća i nekoliko manjih slapova koji se obrušavaju niz strme stijene i kameno korito rijeke prema naselju Majdan i dalje. Bezbroj je pjenušavih rukavaca kristalno čiste vode. Čuje se huk vode koja se na slapovima obrušava s desetak i dvadeset metara visine u podnožje, gdje dalje nastavlja tok kroz stoljetnu bukovu šumu i debelu hladovinu.

Ljepota očarava

Prilikom naše posjete na slapovima smo zatekli dvojicu ribolovaca iz Busovače i dvojicu izletnika iz Fojnice. I jedni i drugi složni su da ova ljepota očarava i da je to neiskorišteni prirodni dragulj i prirodni potencijal Fojnice.

– Ovdje bi tokom ljeta svaki dan trebalo biti barem stotinu posjetilaca. Šteta je da se ovakav dragulj ne vidi – kažu izletnici.

Autor: H. ČUKLE

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close