Fojnica: Prokoško jezero konačno dobiva zasluženu pažnju

Iako je još prije osam godina Prokoško jezero proglašeno spomenikom prirode, do danas ništa nije urađeno na zaštiti od njegovog daljeg propadanja i odumiranja.

Prokoško jezero smješteno je na masivu planine Vranice, na 1636 m.n.v. a od Fojnice je udaljeno cca 25 km i teritorijalno pripada općini Fojnica. Samo jezero je ledničkog tipa i po tome je veoma specifično, imajući još u vidu da u njemu živi endemična vrsta čovječije ribice – triton kao i brojna druga biljna i životinjska flora i fauna to mu daje samo dodatni pečat njegove posebnosti.

Inače, Prokoško jezero po mnogima, kako domaćim tako i svjetskim stručnjacima jedno je od najljepših prirodnih jezera ovog tipa u Evropi.
Međutim, ovaj prelijepi biser na planini Vranici iz godine u godinu nestaje, što zbog nebrige nadležnih institucija kako lokalne tako i drugih nivoa vlasti, kao i djelovanjem biotičkih i abiotičkih faktora.

Prvi put, od 2005.godine kada je donesen Zakon o proglašenju spomenika prirode „Prokoško jezero“ ali i Studija upravljanja ovim resursom, predstavnici vlasti su konačno sjeli za isti sto i dogovorili da se zajednički bore za očuvanje ovog prirodnog dragulja. Sastanak je održan upravo na lokalitetu Prokoškog jezera a prisustvovali su ministar Nijaz Helez, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK, ministar Sedžad Milanović, Ministarstvo privrede SBK i načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić.

Prilikom ovog susreta načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je iskazao želju i potrebu da se općina Fojnica sa njim na čelu aktivno uključi u rješavanje nastalih problema zajedno sa nadležnim resornim ministarstvom.

Da bi sačuvali Prokoško jezero odnosno spriječili njegovu dalju devastaciju potrebno je urgentnim djelovanjem zaštiti njegove vitalne funkcije a koje se ogledaju kroz dva aspekta djelovanja zaključeno je na sastanku.

Naime, u prvom redu je neophodno riješiti problem dotoka vode u jezero prirodnim (gravitacionim) putem, kao i problem sakupljanja i odvodnje otpadnih voda koje su u ovom momentu usmjerene u samo jezero.

Načelnik Salkan Merdžanić ističe da je projekt sanacije Prokoškog jezera potrebno rješavati etapno kroz nekoliko faza prilikom samog izvođenja radova.
Prva faza bi se ogledala kroz rješavanje i kvalitetno snadbijevanje mjesnog stanovništva pitkom vodom. Druga faza bi se ogledala kroz izgradnju mreže kanalizacionih kolektora a treća faza bi podrazumjevala buduće upravljanje i održavanje samog lokaliteta Prokoškog jezera kroz organizovan nadzor i kontrolu ovlaštenih osoba.

S obzirom da Općina Fojnica nije u mogućnosti da bez pomoći finansira naprijed navedene radove kao i da nema nadležnosti nad samim upravljanjem i provođenjem bilo kakvih aktivnosti na Prokoškom jezeru, pomoć nadležnog resornog ministarstva je neophodna. Stoga je upućen i pismeni zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK za odobrenje potrebnih finansijskih sredstava za prvu fazu radova.

Nadležni su se dogovorili da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se što prije obezbjedila neophodna sredstva i načinili prvi koraci te zaustavila daljna devastacija i propadanje Prokoškog jezera kao i biljnog i životinjskog svijeta koji u njemu živi. Da li će dobra volja i namjera nadležnih uroditi plodom, ostaje da se vidi.

www.magazinplus.eu – Anida Ramić, Općina Fojnica

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close