Fojnica – Bakovići: Investicija vrijedna 26 miliona KM ne miče s mrtve tačke

BAKOVIĆI

Godinu i po čekali urbanističku dozvolu za rudnik zlata i srebra

Predstavnici vlasti u BiH često vole govoriti o potrebi privlačenja stranih investicija i otvaranju novih radnih mjesta, ali da to na djelu nije tako, dokazuje i slučaj da je Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo 18 mjeseci da izda urbanističku dozvolu kompaniji BBM iz Sarajeva za početak istražnih radova u rudniku zlata i srebra u Bakovićima kod Fojnice.

Vlada na godišnjem

O svemu iz Kantonalnog ministarstva nismo dobili komentar, jer su na naše upite odgovorili da je “cijela Vlada SBK na kolektivnom godišnjem odmoru”.

S druge strane, iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije su nam potvrdili da je nadležno ministarstvo SBK bilo obavezno izdati urbanističku dozvolu za istraživanja na lokalitetu u Bakovićima i da je trenutno u proceduri upravni postupak na zahtjev kompanije BBM za izdavanje odobrenja za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja.

Riječ je o investiciji čija vrijednost iznosi oko 26 miliona KM. Inače, Ministarstvo privrede SBK kao koncesor potpisalo je u oktobru 2013. Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata na lokalitetu Bakovići, općina Fojnica, s BBM-om kao koncesionarom. Iz Federalnog ministarstva pojasnili su da će otvaranje rudnika zlata u Bakovićima ovisiti o rezultatima geoloških istraživanja, utvrđenim količinama i mogućnosti eksploatacije zlata odnosno geološko ekonomskoj procjeni opravdanosti eksploatacije zlata na istražnom prostoru.

Direktor kompanije BBM Ermin Operta rekao nam je da zbog nepoštivanja zakonskih procedura i rokova kod rješenja zahtjeva ove firme još se nije počelo s izvođenjem istražnih radova.

Planirani rokovi

Prema njegovim riječima, za dobivanje dozvole, za čije izdavanje je nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, bio je planiran rok od sedam mjeseci nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji, ali je BBM prvo morao pribaviti saglasnost od Kantonalnog ministarstva SBK.

– Mi smo nadležnom ministarstvu SBK 23. decembra 2013. podnijeli zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti. Međutim, Ministarstvo je, kršeći zakonom propisane procedure i rokove, saglasnost za izvođenje istražnih radova izdalo tek nakon 18 mjeseci, odnosno 22. juna ove godine – pojasnio je Operta.

ermin-operta

Operta: Ugovor iz 2013. godine

Njegova firma je, kako kaže, nakon dobivanja urbanističke saglasnosti kompletirala svu zakonom propisanu dokumentaciju te je 24. juna Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije podnesen i zahtjev za izdavanje dozvole za izvođenje istražnih radova po Ugovoru o koncesiji, a ova procedura još je u toku.

Zapošljavanje novih radnika

– BBM planira u okviru ovog projekta zaposliti lokalnu radnu snagu. Otpočinjanjem poslova istraživanja na ovom projektu stvorit će se potreba za oko 60 novih radnika. Također, ovaj projekt je u skladu s najvišim standardima zaštite okoliša te da BBM u svom poslovanju vodi brigu o zaštiti i očuvanju životne sredine – tvrdi Operta.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close