-TopSLIDENogometSport

FK Sloboda danas slavi 102. rođendan

Davne 1919. godine, na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan naš klub, podsjećaju iz FK Sloboda Tuzla

Fudbalski klub Sloboda Tuzla danas slavi 102. rođendan. 

– Davne 1919. godine, na inicijativu Mitra Trifunovića – Uče, u gradu soli je osnovan naš klub, podsjećaju iz FK Sloboda Tuzla.

Od Gorkog do Slobode

– Učo je okupio entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude Tuzle i sjeveroistočne Bosne, iznio im ideju i tog 30. novembra osnovao RSD ‘Gorki’. Klub je 1927. godine promijenio ime u Sloboda, najljepše ime na svijetu koje s ponosom nosimo i danas uz titulu jednog od najstarijih sportskih kolektiva u regionu. Prošli smo zabrane, progone, uspone i padove, pobjede i poraze, radosti i tuge… Cijeli vijek postojanja! Danas slavimo 102. rođendan!

Sloboda je na zelenom terenu imala uspona i padova, igrala je Zonsku ligu, a 1958. godine ostvarila je plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije crveno – crni su prvi put plasirali u elitu!

– Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine bili smo stalni član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i neugodan protivnik. Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija. U jugoslovenskoj ligi trofejom fer-pleja okitili smo se šest puta, podsjećaju s Tušnja.

KUP UEFA

Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvaren je u sezoni 1976/77.

– Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni.

U okvirima bh. fudbalskih takmičenja Tuzlaci su sedam puta igrali finala Kupa BiH.

– Naš klub je stabilan premijerligaš. Naša politika je rad i proizvodnja domaćih igrača, fer-plej na terenu i čuvanje istinskih sportskih vrijednosti od čega nećemo odustati. Naše boje su crvena i crna – mi smo FK Sloboda, ističu na Tušnju.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close