FK Sarajevo danas slavi 68. rođendan

Danas, 24. oktobra, najveći bosanskohercegovački sportski klub, Fudbalski klub Sarajevo, slavi svoj 68. rođendan. Na današnji dan 1946. godine, u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu došlo je do spajanja Udarnika i Radnika u novo društvo, koje je zvanično nazvano “Torpedo”, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nedugo zatim, SD “Torpedo” svoje ime mijenja u Sarajevo, koje je ostalo nepromijenjeno do danas.

U sklopu fudbalske lige bivše Jugoslavije, Sarajevo je u dva navrata osvajalo trofej prvaka, čime je bordo-bijeli klub najuspješniji bosanskohercegovački klub u tadašnjem prvenstvu. Fudbalski klub Sarajevo osvajao je i titule prvaka Bosne i Hercegovine, a u prošloj takmičarskoj sezoni, osvojen je i posljedni trofej, Kup Bosne i Hercegovine. Osim u nacionalnim takmičenjima, Fudbalski klub Sarajevo zabilježio je značajne uspjehe na međunarodnoj sceni u toku svoje, već sada, šezdesetosmogodišnje uspješne prošlosti.

Rođendanske želje Šefa stručnog štaba Sarajeva, Mehe Kodre, i prvotimaca su iste – uspjeh, radost na licima navijača i golovi u mrežama protivnika bordo kluba…

– Sada, kako sam član Fudbalskog kluba Sarajevo, moram istaći, da sam počašćen zbog toga. Našem klubu od srca želim čestitati rođendan. Klub ide prema naprijed, vidljivi su pomaci i drago mi je što mogu dati svoj doprinos u svemu tome – kazao je Kodro.

– Sretan 68. rođendan mom voljenom klubu. Nadam se da ćemo odigrati naredne utakmice dobro, ostvarivati dobre rezultate, a kao kruna u ovoj godini našeg kluba, osvojiti i jedan pehar – kazao je Samir Radovac, mladi prvotimac Sarajeva koji je ponikao u ovom klubu.

– Sretan rođendan našem Fudbalskom klubu Sarajevo! Sjajno je biti dio ovog kluba, biti dio bordo porodice. Klubu želim samo uspjeh i nadam se da ćemo ovu godinu pamtiti upravo po tome – rekao je “A” reprezentativac Bosne i Hercegovine, Gojko Cimirot.

– Čast je nositi dres ovako velikog kluba, sa ovako velikom tradicijom, kao što je Fudbalski klub Sarajevo. Klubu za rođendan želim da u narednom periodu nastavi pisati svoju historiju sa još bogatijim sadržajem – rekao je prvotimac kluba, Miloš Stojčev.

– Našem Fudbalskom klubu Sarajevo želim godinu puno uspjeha i radosti. Velika je čast i odgovornost igrati za ovaj klub. Nadam se da ćemo našim igrama u narednom periodu donijeti radost na lica svih onih kojima je Fudbalski klub u srcu – kazao je kapiten Amer Dupovac.

Fudbalski klub Sarajevo danas broji više od 5.400 članova i time je najveći klub u našoj državi. Svoje čestitke povodom 68. rođenadan uputio je i Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.

– U ime FK Sarajevo kao i gospodina Vinsenta Tana, svim ljudima kojima je Bordo boja u srcu, svim veteranima, legendama Kluba, bivšim i sadašnjim igračima i trenerima, zaposlenicima Kluba, članovima organa uprave Kluba, prijateljima, simpatizerima, članovima Kluba, našim navijačima i njihovim udruženjima Bordo prijatelji 1946 i Horde zla, želim čestitati rođendan i ovaj časni jubilej 68. godina postojanja FK Sarajevo. Mi idemo dalje, snažno naprijed, želimo moderno organizovano europsko Sarajevo, želimo da se svi ponosimo i uživamo u uspjesima i rastu našeg Kluba – kazao je Kusturica.

On je iskazao da u narendoj godini očekuje još veću afirmaciju kluba.

– Jedan od preduslova za to je da svi damo koliko možemo našem Klubu, on mora biti naša druga porodica, moramo biti zajedno, naš Klub to zaslužuje – naveo je Kusturica.

 

NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close