“Financial Times” za 2016: Hillary Clinton dolazi, Angela Merkel odlazi

Britanski list najavio krupne promjene na evropskoj i svjetskoj sceni

Britanski “Financial Times” je u redovnom predviđanju dešavanja u narednih 12 mjeseci najavio krupne promjene na evropskoj i svjetskoj sceni.

Da im ovakva predviđanja idu od ruke, pokazali su u svom poslovnom dnevniku u 2015. Tada je pogođen dalji pad cijene nafte, nove mjere Evropske centralne banke, pobjeda nad ebolom u zapadnoj Africi, kao i to da nakon stavljanja Krima pod svoju kontrolu, predsjednik Rusije Vladimir Putin neće anektirati ništa više u Ukrajini ili Evropi. Evo šta kažu za 2016:

Hillary Clinton

Na pitanje “Da li će Hillary Clinton pobijediti na američkim predsjedničkim izborima?”, odgovor ovog lista je “Da”. Predviđaju da će kampanja biti nepredvidljiva i najprljavija do sada, a zanimljiva je procjena da protivnik Clinton, kao kandidata Demokratske partije, neće biti Donald Trump, lider republikanskih anketa, već Ted Cruz.

Angela Merkel

Po procjenama ovog lista, Angela Merkel neće dočekati kraj 2016. na funkciji predsjednice njemačke vlade. Merkel je nakon primanja oko miliona izbjeglica riješila da sada smanji njihov priliv, što će biti teško izvodljivo i problemi će voditi pobuni lokalnih vlasti i unutar vladajuće Kršćansko-demokratske unije.

cijena-nafte-bit-ce-visa

Cijena nafte bit će viša

Cijena sirove nafte će prijeći 50 dolara za barel i doći do “održivijeg nivoa”, uprkos porastu proizvodnje u Iraku i Saudijskoj Arabiji i skidanju sankcija Iranu, što će donijeti i njegovu naftu na tržište.

Assad ostaje

Bashar el Assad, predsjednik Sirije, ostat će u 2016. zvanično na čelu te države, iako je u realnosti sveden na status lokalnog diktatora, nakon što mu je ruska vojna intervencija dala novu snagu.

assad

Britanija ne ide iz EU

Na referendumu o izlasku ili ostanku u EU, stanovnici Velike Britanije će se izjasniti za drugu opciju. Razlog neće biti proevropski entuzijazam, već zdravorazumsko razmišljanje koje je urođeno Britancima.

britanija

Virtuelno

Ova godina neće biti ona u kojoj će virtuelna stvarnost konačno uzeti maha, ali će u 2016. mnogi moći da isprobaju prvi put tehnologiju koja bi jednog dana mogla da donese najveće promjene ljudskom društvu.

Autor: (D. K.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close