Kultura življenjaLifestyleShowbiz

Film “Grbavica” dobio Zlatnog medvjeda 18.02.2006.

Igrani prvijenac Jasmile Žbanić “Grbavica” dobio je glavnu nagradu 56. međunarodnog filmskog festivala “Berlinale.”

Igrani prvijenac Jasmile Žbanić “Grbavica” dobio je glavnu nagradu 56. međunarodnog filmskog festivala “Berlinale.” FIlm je dobio i nagradu Ekumenskog žirija i nagradu za mir.

Film “Grbavica”, Jasmile Žbanić, osvojio je 18. februara 2006. godine glavnu nagradu “Zlatni medvjed” na 56. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te Nagradu za mir. “Grbavica” je Jasmilin prvi dugometražni igrani film zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na 56. Berlinaleu.

Grbavica
Samohrana majka Esma želi svojoj dvanaestogodišnjoj kćerki ispuniti želju i priuštiti joj odlazak na školsku ekskurziju. Da bi dobila popust na putovanje, Sari treba uverenje da joj je otac poginuo kao šehid. Esma uporno izbegava da joj da uverenje. Ona bi radije pronašla način da plati punu cenu ekskurzije. Smatra da je time što svojoj kćerki nije rekla istinu o njenom ocu zaštitila i sebe i nju.

Scenario: Jasmila Žbanić; Režija: Jasmila Žbanić, Barbara Albert;Producent: Tanja Aćimović; Uloge: Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Jasna Ornela Berry

Jasmila Žbanić
Rođena 19. decembra 1974. u Sarajevu, gdje je i diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivač je udruženja umjetnika Deblokada.

Filmografija: Autobiografija (1995.), Poslije, poslije (1997.), Noć je, mi svijetlimo (1998.), Ljubav je… (1998.), Crvene gumene čizme (2000.), Sjećaš li se Sarajeva (2003.), Rođendan (2004.), Grbavica (2006.), Na putu (2010.)

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close