File otkazao susret s predstavnicima vlasti BiH

Evropski komesar za proširenje, Štefan File, otkazao je treći krug dijaloga o pristupanju BiH EU. Predstavnici Evropske komisije i Savjeta Evrope izrazili su žaljenje što nije implementirana presuda Sejdić-Finci.

Sa jedne od ranijih posjeta Štefana Filea Sarajevu
Sa jedne od ranijih posjeta Štefana Filea Sarajevu

Komesar za proširenje EU Štefan File i generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland, kažu da duboko žale zbog nedostatka napretka u postizanju dogovora u cilju implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Povodom odluke o otkazivanju trećeg kruga dijaloga na visokom političkom nivou, koji je bio zakazan za 11 april u Mostaru, portparol komesara za proširenje Peter Stano za Dojče vele kaže:

“Komesar File i generalni sekretar Jagland sa žaljenjem konstatuju da su usko partijski i etnički ineteresi nastavili da prevladavaju nad zalaganjem da se okonča ustavna disktriminacija mnogih građanja Bosne i Hercegovine, kao i da se zakonodavstvo zemlje uskladi sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.”

Nedostak posvećenosti bh. političara evropskoj agendi

Jakob Finci je zajedno sa Dervom Sejdićem pokrenuo pitanje prava nacionalnih manjina u BiH da učestvuju u organima vlasti
Jakob Finci je zajedno sa Dervom Sejdićem pokrenuo pitanje prava nacionalnih manjina u BiH da učestvuju u organima vlasti

U Briselu podsjećaju da su još početkom februara šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton i komesar File izrazili očekivanja da bi politički dogovor o primjeni Sejdić-Finci presude mogao biti postignut do kraja marta ove godine, a u skladu sa zaključcima drugog sastanka na visokom nivou EU – Bosna i Hercegovina.

Navodi se da je u posljednja dva mjeseca specijalni predstavnik EU, Peter Sorensen, imao veliki broj sastanaka sa bosansko-hercegovačkim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva, istim povodom. Dodaje se da su se lideri glavnih političkih partija Bosne i Hercegovine okupili u Briselu 22. marta, na poziv generalnog direktora za proširenje Stefana Sanina, kada su detaljno razmotrene mogućnosti za implementaciju Sejdić-Finci presude.

“Nažalost, nedostatak posvećenosti od strane nekih političkih lidera evropskoj agendi podriva evrointegracioni proces Bosne I Hercegovine. Kada su u pitanju izbori 2014. ističe vrijeme za usaglašavanje Ustava I izbornog zakona Bosne i Hercegovine sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Sve to u suprotnosti je sa interesima građana Bosne i Hercegovine. Nedostatak spremnosti na kompromis i primjenu Sejdić-Finci presude pokazuju da izrečena posvećenost evropskom putu nije podržana konretnim djelima”, kaže Stano.

File ipak u Sarajevu 11. aprila

Političari iz BH su više puta boravili u Briselu gdje se razgovaralo o implementaciji presude Sejdić-Finci
Političari iz BH su više puta boravili u Briselu gdje se razgovaralo o implementaciji presude Sejdić-Finci

Evropski komesar za proširenje podsjeća na zaključke Savjeta EU koji kažu da Bosna i Hercegovina prioritetno mora da usaglasi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u skladu sa Sejdić-Finci presudom.

“Efektivan napor u ovom pogledu neophodan je kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, kaže Stano i dodaje: “Umjesto otkazanog sastanka komesar File namjerava da posjeti Sarajevo 11. aprila, zajedno sa ekspertima Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, kako bi se održale konsultacije u cilju što boljeg pristupanja primjeni Sejdić-Finci presude.”

U Briselu ističu da su implementacija presude Sejdić-Finci, zajedno sa zadovoljavajućim učinkom u primjeni obaveza proisteklih iz Prelaznog dogovora, ključni elementi za podnošenje vjerodostojne kandidature. Sve dok se ovi uslovi ne ispune, Bosna i Hercegovina neće moći da napravi nove korake na svom evropskom putu.

Autorka: Marina Maksimović, Brisel

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close