FIFA trofej Svjetskog prvenstva u Sarajevu

FIFA trofej Svjetskog prvenstva stigao je juče avionom iz Praga u Sarajevo, u okviru svjetske Coca Cola turneje

Tokom naredna dva dana u dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji građani Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine, imaće priliku i uživo vidjeti najprestižniju nagradu u svijetu fudbala, trofej FIFA Svjetskog prvenstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored samog trofeja, u dvorani je priređen i bogat sadržaj, kako za najmlađe građane, tako i za one starije. Svi oni koji danas i sutra posjete Skenderiju, imaće priliku da se fotografišu pored trofeja, te svoju fotografiju dobiju besplatno.

Takođe, u dvorani se nalazi i soba sa hologramom, u kojoj se prikazuje istorijat Svjetskog prvenstva, pobjednički golovi, te snimci iz zemlje domaćina narednog Mundijala, Brazila. Sve je u znaku nogometa, pa će tako i posjetioci imati priliku odigrati virtuelni nogomet, zračni nogomet, kao i izmjeriti jačinu udarca lopte.

U okviru sadržaja nalazi se i veliki transparent, na koji se mogu potpisati svi oni koji dođu, a biće poslan u Brazil kao podrška Zmajevima. Ulaznice i sav sadržaj tokom naredna dva dana su besplatni.

FIFA trofej Svjetskog prvenstva stigao je juče avionom iz Praga u Sarajevo, u okviru svjetske Coca Cola turneje. U okviru treće svjetske turneje, koja traje 221 dan, trofej će ove godine obići 90 zemalja, od čega 53 nove, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Ambasador projekta za BiH je Predrag Pašić, bivši bosanskohercegovački fudbaler. Zlatni trofej Svjetskog kupa smiju dotaći samo bivši pobjednici, te predsjednici država.

Trofej od 18-karatnog zlata, težak 6,175 kilograma, napravio je italijanski skulptor Silvio Gazzanige 1974. godine u obliku dva ljudska tijela koja drže Zemlju. Prvi trofej, Jules Rimet trofej, nastao je 1930. godine kada je i Svjetsko prvenstvo počelo da se održava. Potreba za novim trofejom javila se 1970. godine, kada je Brazil po treći put osvojio Mundijal.

Trenutni trofej biće zamijenjen 2038. godine, jer se smatra da tada više neće biti mjesta za ispisivanje pobjednika. Trofej je posljednji put osvojila Španija na Mundijalu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici.

 

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close