FIFA trofej sutra u Rumuniji, u BiH stiže u četvrtak

Treća svjetska turneja originalnog FIFA trofeja Svjetskog nogometnog prvenstva, koju organizira Coca-Cola, u punom je zamahu, a ostalo je još pet dana do trenutka kada će BiH prvi put ugostiti ovaj simbol fudbala, jedinstva i fer-pleja, saopštila je Agencija McCann.
Nakon tri dana provedena u Švedskoj, trofej sutra stiže u Rumuniju, koja se nije plasirala u završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva ove godine u Brazilu.
Naredna stanica trofeja je Češka, koja se, nažalost čeških navijača, također nije plasirala na ovo najvažnije nogometno takmičenje.
Za razliku od ove dvije stanice, trofej će posebnim avionom stići u BiH, čiji je nogometni tim napravio historijski podvig i vratio našu zemlju na svjetsku nogometnu scenu, plasiravši se na finalni turnir u Brazilu.
Priča o ovom trofeju počinje 1970. godine, nakon što je tada Brazil treći put osvojio naslov svjetskog prvaka u nogometu.
FIFA-ina pravila su nalagala da Brazilci zadrže kup “Julesa Rimeta” u trajnom vlasništvu, te je tako FIFA trebala novi trofej.

Među 53 idejna rješenja koja su ponudili umjetnici iz cijelog svijeta, Silvio Gazzaniga je odnio prvu nagradu.

– Novi trofej predstavlja radost, likovanje i veličinu sportiste u trenutku pobjede: dvije stilizirane figure koje drže svijet u zraku –  objasnio je tada umjetnik, rođen u Milanu 1921., gdje je i stjecao skulptorsko obrazovanje u više umjetničkih škola.
Počevši svoje umjetničko djelovanje kao skulptor medalja, čaša i ukrasa, zahvaljujući ovom trofeju stekao je svjetsku slavu, te je nastavio stvarati historiju i druge fudbalske trofeje, kao što su trofej Kupa UEFA 1972. i UEFA Super kupa 1973. godine.
Osim fudbalskih trofeja, kreirao je i trofej pobjednika Svjetskog prvenstva u bejzbolu 2001., trofeje za pobjednike svjetskih prvenstava u bobu i odbojci, kao i medalje za važne sportske događaje u košarci, plivanju, skijanju i sl.
Bosanci i Hercegovci ovaj trofej od 18-karatnog zlata, ukupne mase 6,175 kilograma, imaće priliku vidjeti 7. i 8. marta u dvorani “Mirza Delibašić”.
Na putu do sobe sa trofejem sve posjetioce očekuju brojne interaktivne igre i animacije, te jedinstvena hologram-soba, što će sve zajedno činiti nezaboravno iskustvo koje će biti kao priprema za pravu nogometnu euforiju koja će svoj vrhunac doživjeti 15. juna 2014., kada će naša nogometna reprezentacija igrati historijsku utakmicu protiv Argentine na stadionu “Maracana” u Rio de Janeiru.
Besplatne, ali obavezne ulaznice za ovaj događaj mogu se osigurati putem portala www.kupikartu.ba na www.coca-cola.ba, kao i skeniranjem QR koda koji se nalazi na Coca-Cola 0,5 litra promotivnoj boci s etiketom inspirisanom turnejom trofeja.
Također, karte se mogu preuzeti u prodajnim objektima Sport Life-a širom BiH.
U toku ovog jedinstvenog dvodnevnog događaja, partneri projekta “Kia” i “Centrotrans” omogućiće besplatan prevoz do dvorane “Mirza Delibašić” svim vlasnicima ulaznica.

Sport Life Adidas će svima pružiti priliku da se zabave i osvoje nagrade i popuste u Sport life prodajnim objektima.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close