FIFA potvrdila: Sedam kandidata u igri za predsjednika

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zvanično je objavila kako je u igri za predsjednika sedam kandidata. Na listi nema Davida Nakhida, bivšeg reprezentativca Trinidada i Tobaga, a FIFA nije dala nikakvo zvanično objašnjenje zbog čega njegovo ime nije među kandidatima

– Svjetska fudbalska federacija (FIFA) zvanično je objavila kako je u igri za predsjednika sedam kandidata. Na listi nema Davida Nakhida, bivšeg reprezentativca Trinidada i Tobaga, a FIFA nije dala nikakvo zvanično objašnjenje zbog čega njegovo ime nije među kandidatima, javlja Anadolija.

Pretpostavlja se da je Nakhid ispao iz igre zbog toga što uz svoju kandidaturu nije dostavio svih pet nominacija od strane nacionalnih fudbalskih saveza, što je neophodno da bi se ušlo u predsjedničku trku.

Tako su na listi kandidata za nasljednika Seppa Blattera: jordanski princ Ali bin Al Hussein, član Izvršnog komiteta FIFA, Michel Platini, aktuelni predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), Jerome Champagne, nekadašnji generalni sekretar FIFA, Tokyo Sexwale, južnoafrički biznismen i bivši politički zatvorenik, bahreinski šeik Salman bin Ibrahim Al Khaifa, aktuelni predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) i Gianni Infantino, aktuelni generalni sekretar UEFA.

Ostala je još sporna kandidatura Platinija, koja bi mogla biti naknadno odbačena zbog njegove suspenzije od strane Etičkog komiteta FIFA. Ipak, ukoliko mu suspenzija bude ukinuta nekoliko dana uoči izbora on će ostati među kandidatima za predsjednika.

Izbori za novog predsjednika FIFA-e održaće se na Vanrednom kongresu 26. februara.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close