FERK: Neće doći do promjena cijena električne energije

U skorijem razdoblju neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce, saznaje Fena u Regulatornoj komisiji za energiju u Federaciji BiH (FERK).

“Uzimajući u obzir veće ostvarenje proizvodnje u odnosu na plan, kretanje cijena električne energije na tržištu, uvećane troškove na osnovi naknada za zagađivače zraka i hidroakumulacija, uvećane troškove amortizacije u 2013. godini, uvećane troškovima održavanja mreže i proizvodnih objekata, proces otvaranja tržišta (ukidanje tarifnih stavova za pojedine kategorije potrošnje) u skorijem razdoblju, neće doći do promjene cijena električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce”, pojasnili su u FERK-u odgovarajući na upit hoće li FERK pokrenuti tarifni postupak za smanjenje cijena električne energije s obzirom da su, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZ HB, poslovale s višemilionskom  dobiti.

Iz FERK-a napomenuli kako je utvrđivanje tarifnih stavova rezultat provedenih tarifnih postupaka koji se pokreću podnošenjem zahtjeva od elektroprivrednog društva ili na inicijativu FERK-a. Tarifni stavovi se utvrđuju na temelju analize svih opravdanih troškova poslovanja, koji nastaju obavljanjem reguliranih djelatnosti, a trošak proizvodnje električne energije je tek jedan od tih troškova.

Komentirajući izjave iz udruženja za zaštitu potrošača kako FERK ne štiti potrošače, u FERK-u podsjećaju kako su udruženja za zaštitu potrošača u dosadašnjim tarifnim postupcima imale status umješača, i kao takve učestvovale u postupku donošenja odluka FERK-a. Ističu kako FERK svoje odluke donosi na javan i transparentan način omogućujući svim zainteresiranim stranama pravo učestvovanja u procesu donošenja odluka kroz status umješača.

Nedavno su iz potrošačke zadruge EROBIH pozvali FERK da preispita Odluku Vlade Federacije BiH o obavezi plaćanja naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, no u FERK-u ističu kako ni po kojoj osnovi nisu nadležni preispitivati odluke Vlade Federacije BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close