Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo 700.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke jučer je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, upriličeno potpisivanje ugovora o sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike u stanju socijalne potrebe koji pohađaju devetogodišnju osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2014/2015. godini.

Ugovore su potpisali federalni ministar obrazovanje i nauke Damir Mašić i nadležni kantonalni ministri, odnosno predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Budžetu za 2014. godinu osiguralo 700.000 KM za realizaciju ovog projekta, u kojem učestvuje svih deset kantona.

– Obezbjeđivanje besplatnih udžbenika je izuzetno važna socijalna mjera, ali i karika u lancu obrazovnih potreba, a sve radi stvaranja kvalitetnijih uslova za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine – naglasio je ovom prilikom ministar Mašić, posebno pozdravljajući činjenicu da i ove godine u projektu učestvuje svih deset kantona.

– Nažalost, naše su mogućnosti ograničene, a željeli smo što ravnopravnije realizirati ovaj projekat, te smo se ponovo odlučili da besplatne udžbenike dobiju djeca ugroženog socijalnog statusa na svim područjima. Naš konačni cilj je da osiguramo besplatne udžbenike za svu djecu koja pohađaju osnovnu školu – rekao je Mašić.

Ministar je napomenuo da je visina dodijeljenih sredstava određena uzimajući u obzir broj učenika u protekloj školskoj godini, uz primjenu korektivnih faktora za kantone čija su područja zahvaćena prirodnom nesrećom uzrokovanom nedavnim poplavama, odnosno u odnosu na socijalno-ekonomsko stanje kantona. Tako su, primjenom korektivnih faktora, sredstva uvećana za Tuzlanski, Posavski, Zeničko-dobojski, Unsko-sanski, Bosansko-podrinjski i Kanton 10.

Na osnovu svih pokazatelja, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sačinilo je Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika, i to za Unsko-sanski kanton 94.920 KM, Posavski 12.250 KM, Tuzlanski 158.130 KM, Zeničko-dobojski 140.420 KM, Bosansko-podrinjski 7.630 KM, Srednjobosanski 72.590 KM, Hercegovačko-neretvanski 56.000 KM, Zapadnohercegovački 26.670 KM, Kanton Sarajevo 111.090 KM i Kanton 10 20.300 KM.

Radi efikasnije realizacije ovog projekta, danas potpisanim ugovorima jasno su definisane sve obaveze kantonalnih ministarstava, koja su dužna pravovremeno izvršiti nabavku udžbenika od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close