Federalnim inspektorima ne trebate dati ni papir

”Slobodno mogu poručiti svima onima koji su u poduzećima koja nisu od značaja za Federaciju, a kojima u kontrolu dođe federalna inspekcija rada da odbiju suradnju”, rekao je predlagatelj promjena Zakona o radu po pitanju inspekcije Tomislav Martinović, inače predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH.

Naime, stupanjem na snagu novog Zakona o radu 28. kolovoza u Federaciji BiH inspektori mogu vršiti kontrole u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama samo od interesa za Federaciju.

No, Večernji list navodi kako to nije tako te da su federalni inspektori, koristeći neznanje ljudi, vršili kontrole restorana, suvenirnica i malih poduzeća, uglavnom, gospodarskih subjekata koji sigurno nisu od interesa za Federaciju BiH.

”Naime, u Hercegovini su ovih dana boravili federalni inspektori rada. Iako po novom Zakonu o radu oni mogu, ova zakonska odredba se ne poštuje”, navodi Večernji list.

Martinović je za Večernji list rekao kako vlasnici radnji slobodno mogu odbiti surađivati s inspekcijama.

”Oni s njima ne moraju surađivati, nisu im obvezni podnositi račune i dokumenta. Te kontrole su sada u nadležnosti županijske inspekcije i samo oni mogu vršiti kontrolu u ovakvim slučajevima”, rekao je Martinović.

Dodao je kako u slučaju bilo kakvog pravnog nasilja inspekcija vlasnici tvrtki nad kojima se pokušava vršiti kontrola o svemu informiraju Federalnu upravu inspekcije.

”Želim vjerovati kako se radi o neupućenosti inspektora, a ne o namjernoj represiji. Ne mogu zakon kršiti oni koji ga trebaju provoditi. A upravo takvu situaciju imamo sada. Ovakva praksa će se prekinuti, a mi ćemo iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi ljude zaštitili od ovakvih pojava”, zaključio je Martinović.

Rekao je kako je cilj izmjena bio da se jasno vidi razlika između ovlasti inspekcije na federalnoj i županijskoj razini.

”Mislim da smo u tome uspjeli. Barem kada je u pitanju slovo zakona. Ovo što se trenutačno događa na terenu nije u skladu sa zakonom i ovakva praksa se mora prekinuti”, rekao je.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close