Analiza DEP: Ubrzanje ekonomskog rasta BiH u drugom kvartalu

Dostupni indikatori ukazuju na intenziviranje godišnjeg rasta ekonomske aktivnosti u drugom u odnosu na rast iz prvog tromjesečja, navodi se u najnovijoj makroekonomskoj analizi Direkcije za ekonomsko planiranje Vijeća ministara.

Na to prije svega ukazuju ubrzanje rasta izvoza i uvoza, industrijske proizvodnje, PDV prihoda… Tako je nominalni rast robnog izvoza u drugom tromjesečju od 6,1% (g/g) više nego udvostručen u odnosu na stopu iz prvog kvartala.

U isto vrijeme robni uvoz nakon nominalnog pada u prvom tromjesečju od 1,9% bilježi skoro identičnu stopu godišnjeg povećanja u drugom kvartalu. Nakon blagog godišnjeg smanjenja u prvom tromjesečju (0,7%), industrijska proizvodnja se popravila u drugom tromjesečju tako da je na polugodištu ostvareno povećanje fizičkog obima od 1,9%.
Slično je bilo i sa prihodima od PDV‐a koji su prema poreskim prijavama zabilježili polugodišnji rast od 2,5% nakon ubrzanja godišnjeg rasta sa 1,9% u prvom, na 2,9% u drugom tromjesečju.
U svakom slučaju čini se da je ekonomski rast BiH u prvom polugodištu prije svega nošen domaćom tražnjom uz određeni doprinos vanjskotrgovinskog bilansa.
Na povećanje domaće tražnje pored rasta PDV prihoda ukazuju i polugodišnji realni rast trgovine na malo (isključujući trgovinu motornim gorivima i mazivima) od 9%, nominalni rast redovnog uvoza netrajnih od 1,2% praćen stagnacijom trajnih dobara široke potrošnje (rast 0,5%), te nominalni rast redovnog uvoza kapitalnih dobara od 2,1% u prvom polugodištu.

Ovo je bilo praćeno godišnjim smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita od
5,2% kao posljedica rasta robnog izvoza od 4,4% i stagnacije uvoza (rast 0,1%).

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close