BiHPolitika

Federalna koalicija u ćorsokaku

LIČNI INTERESI ISPRED JAVNOG

Federalna koalicija u ćorsokaku

Iako je prošlo skoro godinu i po dana otkako je sastavljen federalni vladajući trio SDA-SBB-HDZ koji je,  nakon općih izbora 2014, građanima obećavao med i mlijeko, slika surove bh. stvarnosti pokazuje nam da na terenu skoro ništa konkretno nije urađeno kako bi se, barem malo, olakšao život običnih smrtnika. Umjesto rasterećenja domaće privrede, najavljivanih investicija i famoznog zapošljavanja, građani su, kao poklon od vlasti, dobili nove namete na regrese i topli obrok, liberalizaciju tržišta rada usvajanjem novog  Zakona o radu kojim su dodatno zakinuta prava radnika, privatizaciju dionica u nekoliko državnih firmi (Bosnalijek i Fabrika duhana  Sarajevo), a na redu je i usvajanje novog zakona  o penzijsko invalidskom osiguranju. Sve po diktatu MMF-a kako bi dobili novu tranšu od ove međunarodne finansijske institucije.

Besmisleni pregovori

S druge strane, čini se da FBiH tapka u mjestu: čelni ljudi vladajućih stranaka Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Dragan Čović u odvojenim sastancima i dalje vode besmislene maratonske razgovore o tome šta raditi i kako poredati prioritete? Čak je Fahrudin Radončić – koji potencira forsiranje infrastrukturnih i energetskih projekata poput termobloka 7 u Tuzli, Hidrole i autoputeva – priznao da je besmisleno voditi razgovore nekoliko puta o istoj temi.
“Koalicija nije sporna i stabilna je, ali je sporan način koaliranja. Ne možemo tri ili četiri puta razgovarati na istu temu, a da ne rješavamo probleme i ne možemo pod izgovorom lokalnih izbora pravdati nedostatak kompromisa”, kazao je Radončić koji je istakao da ima vrlo službene, a ne prijateljske odnose sa Izetbegovićem.
Čović se, pak, zalaže da se ova pitanja u okviru master plana koje je usvojilo Predsjedništvo BiH, spuste na niže nivoe, a da se napokon počnu rješavati krucijalna pitanja poput presude Sejdić-Finci, statusa Mostara i drugih presuda Ustavnog suda BiH.
“Ima tu određenih problema, ali mislim da oni u ovom trenutku nisu takvi da bi bili prepreka da mi ovaj posao obavimo. Vrlo iskreno, ne bude li se taj posao uradio, treba vrlo jasno kazati da mi to nismo sposobni. Nema razloga da u državi i parlamentu bilo koje pitanje stoji. Master plan je vrlo precizno definiran i to moramo provesti”, kazao je Čović. Iz vovga je očigledno je da među bh. čelnicima postoji duboko neslaganje po pitanju koje korake preduzeti, dok mandat bespovratno curi.

Društvo bez ideologije
Politički analitičar i sociolog Esad Bajtal podsjeća na činjenicu da vladajuća trojka u FBiH faktički nije učinila nijedan konkretan pomak u cilju poboljšanja socioekonomskog statusa običnih građana iz razloga što vladajuće stranke ne koaliraju kao politički subjekti koji imaju svoju idelogiju, već kao stranke koje zastupaju vlastiti interes.  Živimo u društvu, naglašava Bajtal, koje je ispalo iz ideologije i u kojem, naprosto, nema borbe ideja iz koje bi se izrodio napredak.
“Ovdje se radi o interesnim igrama i svaka stranka ima svoj lični interes za kojeg se bori. Vladajuće elite se, u borbi za vlastite odnosno stranačke interese, vješto kriju iza tobožnjeg vitalnog nacionalnog interesa. Njima su građani zanimljivi isključivo kao puki izborni broj kada dođu izbori. U javnom prostoru ništa nije urađeno pored svih silnih obećanja. Oni se udružuju zbog sebe, a ne zbog toga da bi pomogli građanima i da bi se naša egzistecija poboljšala”, pojašnjava Bajtal i dodaje da se žestoka borba za privatne interese odvija daleko od očiju javnosti , a osiromašenim građanima i dalje ostaje da se čude zašto ništa nije urađeno. On podsjeća da su vlasti od 2010. dale čak 1941 obećanje, a da je do 2014. ispunjeno njih samo  48 ili 2,47 posto što je dovoljan pokazatelj koliko vlast zaista brine o građanima.
Naš sagovornik je skeptičan da jedni  te isti ljudi, koji su obnašaju vlast već više od dvadeset godina, imaju političke volje i snage da učine konkretne pomake jer oni stalno ‘vrte’ istu politiku koja im je prešla u naviku, a navika je, u psihološkom smislu, druga priroda bića.
“A priroda se ne da mijenjati, ona se slijedi. Oni će raditi onako kako su navikli da rade i to je moderni svijet spoznao. Dakle, ako hoćete nešto mijenjati, morate dovesti druge ljude sa drugačijim navikama i to je smisao izbornog procesa i demokratije”, pojašnjava Bajtal  i napominje da postojeća garnitura, uprkos obećanjima, niti zna, niti želi bilo šta promijeniti.

 

novi.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close