FBIH: Online klađenje ide pod zabranu

Zahtjev za kontrolom usluga klađenje i igara na sreću putem internet provajdera stigao je od strane Ministarstva finansija FBiH u cilju sprovođenja Zakon o igrama na sreću, čiji član 11. striktno brani priređivanje igara na sreću putem interneta.

Shodno ovom zahtjevu, RAK je zatražio zabranu pristupa sljedećim stranicama: www.poker84.eu, www.bet-at-home.com, www.expect.com, www.gamebookers.com, www.bwin.com, www.unibet.com, www.partybets.com, www.betfair.com, www.10bet.com, www.betsson.com, www.bet365.com i www.efbet.com.

– Utvrdili smo da je u konkretnom slučaju riječ o inostranim pravnim licima odnosno priređivačima internet igara na sreću koji nemaju sjedište niti odobrenje za priređivanje na teritoriji BiH. Pomenuta pravna lica neovlašteno putem domaćih web-portala vrše usluge marketinga tj. postavljanja tzv. banera-prostora za reklame sa linkom inostranih priređivača, pojašnjeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva finansija FBiH.

Iz Ministarstva su također naglasili i da nelegalno internet klađenje ostavlja brojne posljedice na bh. društvo, od nemogućnosti kontrole finansijskih transakcija izvršenih tokom učešća bh. igrača u takvim igrama, kao i nemogućnosti sprječavanja pranja novca, pa do stvaranja nelojalne konkurencije u odnosu na legalne priređivače koji posjeduju odobrenja vlasti.

Kako bi se ovi problemi u što skorije vrijeme riješili, priređivači igara na sreću, od lutrije do automat-klubova, povezat će se sa serverom Uprave igara na sreću Porezne uprave. Na ovoj tzv. ‘otvorenoj mreži’, bit će uspostavljen detaljan nadzor prometa.

Rok za sprovođenje odluke Federalnog ministarstva finansija i zahtjeva upućenog od strane RAK-a je 30 dana, a u slučaju njegovog nepoštivanja bit će izrečene kazne u iznosu od 1.000 do 50.000 KM.

Uz akciju koju je RAK započeo još prošle godine, a koja se odnosi za regulisanje VoD sadržaja na internet portalima i dobijanja saglasnosti od ove regulatorne agencije za njihovo legalno emitovanje, stavljanje pod kontrolu online klađenja je još jedan potez koji, nakon dugogodišnjeg javašluka, nesumnjivo vodi ka zavođenju reda na potpuno haotičnom domaćem internet tržištu.

(DEPO PORTAL/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close