FBiH kreće s ukidanjem agencija i direkcija

Vlada FBiH pokrenuće neophodne aktivnosti sa ciljem ukidanja agencija i drugih tijela u institucijama Federacije BiH kojima se preklapaju nadležnosti, potvrdio je za “Nezavisne” federalni premijer Nermin Nikšić.

“Nemam nikakve dileme o tome. Ako me pitate da li to treba uraditi – apsolutno da, zainteresovan sam za to i pokrenućemo takve aktivnosti, ali ne mogu obećati kada će se taj proces završiti, jer nakon Vlade o tome treba da odluči i Parlament FBiH”, rekao je Nikšić. Ustvrdio je da ne vidi svrhu egzistiranja svih onih agencija i institucija koje se dupliraju te da bi to trebalo da bude glavni razlog početka procesa njihovog ukidanja, a ne čisto zbog najavljenih mjera štednje.

“Vi znate da je ova vlada krenula s uštedama od sebe, pa smo prepolovili nadležnosti za ministre i savjetnike. Naše opredjeljenje su maksimalne uštede, iako to nije baš lako provodivo u ovom trenutku”, zaključuje Nikšić.

Fehim Škaljić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, slaže se s Nikšićevom ocjenom da je u Federaciji, kao i na nivou cijele BiH, veliki broj direkcija i agencija čije se nadležnosti preklapaju. Kao trenutno prvi čovjek zakonodavne vlasti u većem bh. entitetu on očekuje neophodnu reakciju Vlade Federacije.

“Vlada kao izvršni organ treba da sagleda stvari i predloži Parlamentu donošenje određenih odluka u tom kontekstu”, ističe Škaljić, koji smatra da bi generalno najprije svako trebao “da počisti ispred svog praga”.

“Evo, počevši od Parlamenta Federacije BiH, imamo dvije službe za zajedničke poslove, u Predstavničkom domu i Domu naroda. Njih treba objediniti i inegrisati, ali to treba raditi i na svim drugim razinama”, poručuje Škaljić.

Prema njegovim riječima, moguće je i udružiti resurse u procesu preuzimanja ili priznavanja nadležnosti među određenim institucijama i administrativnim jednicama.

“Nema nikakve ustavne zapreke da, recimo, to učine i neke opštine u Federaciji. Moramo, generalno, sagledati kapacitet i smisao postojanja mnogih direkcija i agencija koje rade pri vladama. Uštede su neophodne na svim razinama da bismo se suprotstavili krizi”, zaključuje Škaljić.

Predstavnici vlasti u Federaciji BiH, nevladin sektor i ekonomski eksperti svjesni su da će 2013. godina tek donijeti najžešći recesijski udar. U tom kontekstu uveliko se najavljuju mjere štednje u javnom sektoru koji jede više od pola domaćeg bruto društvenog proizvoda (BDP). U procesu racionalizacije administracije mnoge mogućnosti će biti otvorene, pa čak i ozbiljnija unutrašnja reforma skupe i nefunkcionalne strukture u Federaciji BiH, što podržava i međunarodna zajednica te za proljeće naredne godine najavljuje organiziranje velike konferencije.

Rigorozne mjere štednje, uključujući i kresanje plaća, pripremila je i Vlada Republike Srpske, koja je, između ostalog, već napravila spisak agencija i zavoda koji će biti objedinjeni ili ukinuti.

Administracija efikasnija u afričkim državama

Za Vjekoslava Domljana, profesora i ekonomskog eksperta iz Mostara, također nema dileme kakve mjere treba preduzeti.

“Federacija postaje neodrživa i stvari se moraju mijenjati iz temelja. Potrebno je najprije uraditi procjenu efikasnosti javne administracije”, ističe Domljan, koji sa žaljenjem konstatira da je u nekim sektorima javna administracija u FBiH ispod nivoa efikasnosti pojedinih afričkih država.

“Javni rashodi jednostavno moraju biti smanjeni. U zapadnoj Evropi javni sektor postiže iste rezultate sa jednu četvrtinu manje utroška”, ističe Domljan.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close