BiHPolitika

FBiH: Blok lijevih stranaka pretendira na premijersku funkciju

ZAKAZANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA FEDERALNOG PARLAMENTA: Blok lijevih stranaka izbio na prvo mjesto i pretendira na premijersku funkciju

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za uorak, 27. novembra, ali na sjendici neće biti izabrano parlmentarno rukovdstvo jer još nije dogovorena parlamentarna većina.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu, no taj dio posla obavit će se naknadno nakon što bude jasno ko će osigurati parementarnu većinu.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

Kao što je poznato, SDP, DF i Naša stranka, koje zajedno imaju 32 zastupnika, dogovorile su koalicionu suradnju i nastupit će jedinstveno što znači da bi upravo ovom bloku mogla pripasti pozicija novog mandatara jer zajedno imaju 5 zastupnika više od SDA.

Prema nezvaničnim informacijama, lider SDP-a, Nermin Nikšić,  slovi za najizglednijeg kandidata za funkciju federalnog premijera.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close