FBiH: Bitka za javna preduzeća preko leđa građana

Vlasti u FBiH i kantonima najviše strahuju od otkazivanja poslušnosti budžetskih korisnika u slučaju kašnjenja plaća i primanja što bi za njih moglo biti pogubnije čak i od najava protesta invalida, penzionera, poljoprivrednika… jer im oni sa svojim porodicama i familijama služe kao sigurna biračka baza: samo ih je sa sjedištem u Sarajevu 40.000

Vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine kako na nivou entiteta tako i kantona strahuju od bunta, ali ne socijalnih kategorija: invalida, penzionera, poljoprivrednika … nego budžetskih korisnika: svoje administracije, tvrdi za BUKA jedan federalni dužnosnik.
On ističe kako bi otkazivanje poslušnosti 40.000 budžetskih korisnika registriranih sa sjedištem samo u Sarajevu značio definitivni poraz aktuelnih federalnih vlasti.

– Bez obzira što se radi o administraciji koja je uglavnom došla po stranačkoj liniji ili nepotizmom: rodbinskim i familijarnim vezama ukoliko ih se ostavi bez primanja oni će biti opasna, kritična masa, odnosno okidač koji bi mogao srušiti vlast. Svima je jasno da su takvi budžetski korisnici zajedno sa svojim porodicama i familijama najvjerniji birači koji se obavezno odazovu na izbore i glasaju. Mislim kako je aktuelna vlast u FBiH na svim nivoima toga svjesna i kako se toga najviše boje, navodi naš sugovornik.

Politička kriza u Federaciji BiH koja traje od sredine 2012. kada je SDP zatražio rekonstrukciju federalne vlasti raskidajući Platformu sa SDA, HSP-om i NSRB-om produbljena je nedavnom smjenom ministra financija Ante Krajine iz HSP-a.

Zvanično njega je smijenio predsjednik FBiH Živko Budimir i to po zahtjevu premijera FBiH koji datira još iz 2012. godine: u međuvremenu Budimir odbio inicijativu sada već bivše parlamentarne većine SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990 za rekonstrukcijom Vlade FBiH, a istoj izglasano nepovjerenje u oba doma Parlamenta FBiH  ali se održava zahvaljujući apelaciji za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenula većina u Klubu bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH predvođena SDA.

Raspetljavanje ovog gordijevog čvora oko Vlade FBiH, odnosno vlasti FBiH koja uz to nije ispoštovala ni presudu Ustavnog suda FBiH s kraja 2010. kojom su ministarstva obrazovanja i nauke i kulture i sporta proglašena neustavnim, se ne nazire jer je blokiran izbor nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH i time djelovanja Vijeća za zaštitu vitalnog nacionlnog interesa.

Nezvanično, Budimir je smijenio Krajinu jer se suviše “približio” drugoj struji u Vladi FBiH odnosno SDP-u. Poznavaoci tvrde da se naime, dešava isto ono što se desilo sa slučajem dopremijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića tada SDA-ovca koji se priklonio SDP-u.

Bio je smijenjen i to na osnovu bjanko ostavke koju je potpisao svojoj stranci, SDA pa vraćen tek kada je, kako se tvrdi, pristao da ostane uz SDA, HSP i NSRB kao “Lijanovićev” kao deveti član Vlade koliko i treba za donošenje odluka.

Razlog i tadašnje, ali i sadašnje krize vlasti Federacije BiH isti: bitka za dominaciju nad kontrolom javnih preduzeća: telecoma, elektroprivreda, pošta…

Jer, smjenom Krajine situacija u Vladi za donošenje bitnih odluka se blokira: omjer snaga (p)ostaje osam:osam.

No, politička kriza u FBiH ne da se smiruje nego se rasplamsava: jedan od dopredsjednika  Mirsad Kebo, bivši SDA-ovac zatražio je da Budimir smijeni i dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića iz NSRB-a.

Politička kriza i nefunkcionisanje vlasti u FBiH, prvenstveno Vlade tog entiteta odražava se direktno na građane: zbog nepostojanja prvog potpisnika isplata (ministra finansija) nije počela isplata naknada za ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca… Blokiran je cjelokupno trezorsko poslovanje u FBiH. Bez plaće su i oni budžetski korisnici sa početka priče.

Informacije kojim raspolaže BUKA potvrđuje Omer Vatrić, predsjednik Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

– Vrlo je jasno da je cijela Federacija postala talac borbe za devetu, odlučujuću ruku u Vladi FBiH i kontrolu nad javnim preduzećima. Budimir je smijenio Krajinu jer je on bio skrenuo na drugu stranu, a poslije je Kebo zatražio smjenu Ivankovića Lijanovića koji djeluje kao protočni bojler dvije strane u Vladi FBiH, naveo je Vatrić.

Omer Vatrić, koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ukazuje za BUKA međutim kako je “ekonomska i socijalna situacija u Federaciji BiH dotakla dno – nedao Bog gore”.

Obustavljene su sve isplate, a posljednja plaća za korisnike iz budžeta Federacije BiH bila je ona za novembar 2013. godine isplaćena 23. decembra prošle godine. Ako, kriza potraje decembarskih plaća neće biti.

Predstavnici boračkih udruženja istakli su da će čekati do kraja ove sedmice nakon čega će zbog obustave isplata decembarskih nakanda početi sa unutrašnjim dogovorima oko organiziranja iskazivanja javnog nezadovoljstva: protesta i mogućih blokada kako institucija tako i saobraćajnica.

– Jasno je da politički predstavnici u Federaciji BiH nemaju odgovora na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju i narodu željnom hljeba i posla organiziraju samo igare iza kojih se kriju njihovi uski stranački interesi, ocjenjuje Vatrić.

A, u kakvom je trenutnom ekonomsko – socijalnom statusu Federacija BiH, čime vlasti entiteta “nemaju vremena” da se bave od primarno ličnih, grupnih i stranačkih interesa dovoljno govori podatak iz usvojenog budžeta za 2014. godinu.

U Federaciji BiH planiran je budžetski deficit od 655 miliona KM, od čega se 489 miliona KM odnosi na vanjski dug što je za 62,6 miliona KM više nego 2013. godine.

Unutrašnji dug FBiH koji se namjerava vratiti u 2014. godini iznosi 127 miliona KM (ukupni unutrašnji dug FBiH – stara devizna štednja, obaveze prema dobavljačima, penzijama, invalidninama, sudskim odlukama iznosi 1,45 milijardi KM i to na osnovu stanja od 31. decembra 2012.)

Istovremeno vlast u FBiH, odnosno Vlada FBiH za pokrivanje budžetskog deficita planirala je u 2014. nova zaduženja i to od 425 miliona KM.

A, čak 700 miliona KM, što je gotovo trećina ukupnog budžeta FBiH i u 2014. ide na boračka i socijalna davanja.

Interesantno je da je Vlada FBiH u svom dokumentu strateškog planiranja budžeta i pored ovakvih pokazatelja planirala poboljšanje realnog rasta od 2,2 posto.

– Uz pretpostavku blagog jačanja izvozne potražnje trebalo bi doći i do skromnog realnog rasta izvoza, te u skladu s tim i blagog povećanja broja zaposlenih, raspoloživog dohotka građana kao i realnim rastom privatne potrošnje. Tek od 2014. godine u Federaciji BiH se očekuje ozbiljnije povećanje investicija i ekonomske aktivnosti, stoji između ostalog, u dokumentu.

Koliko je teško ekonomsko – socijalno stanje u Federaciji BiH najbolje ilustruje Kanton Sarajevo sa najvećim prosjekom plaća od 1.020 KM.

Budžetski korisnici tek prije nekoliko dana dobili su plaće za novembar, a one za decembar najavljuju se za kraj januara. Iz Sindikata obrazovanja, ali i komunalne privrede najavili su proteste i štrajkove 12.000 budžetskih korisnika.

Deficit, budžetski u Kantonu Sarajevo je toliki da bi kako se tvrdi bilo najidealnije rješenje da se on pokrije da se 2014. godina prespava.

Situacija u drugim kantonima u Federaciji BiH je daleko gora. A, Kanton Sarajevo je kao među najboljim u Federaciji BiH.

I kada govorimo o situaciji u većem, ali nikako boljem dijelu Bosne i Hercegovine jer je situacija u cijeloj državi katastrofalna. krivci su jasni: predsjednik FBiH Živko Budimir bivši HSP-ovac, koji je osnovao vlastitu stranku SPP i želi osigurati što bolje startne pozicije u Federaciji BiH pred opće izbore te kontrolirati glavne tokove imenovanja posebno u javnim preduzećima – dva puta je pokretao smjene u Vladi FBiH dopremijera i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića i sada ministra finansija Ante Krajine. Suodgovornost za krizu posebno kada je u pitanje neimenovanje sudija Ustavnog suda FBiH čiji procesi traju već godinama snose i dopredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić (SDP) jer duže vremena nisu imali dogovor oko zajedničke liste kandidata.

Odgovornost za stanje u Federaciji, ekonomsko, ali i političko snosi i Parlament FBiH posebno stranke Platforme SDP, SDA, HSP i NSRB koje su se dok su bili u većini uglavnom bavili imenovanjima podobnih kadrova na mjesta odlučivanja u javna preduzeća. Odgovornost SDA je i veća jer je pozicije u Vladi i nakon promjene parlamentarne većine zaustavila vitalnim nacionalnim interesom iako je u sličnoj situaciji Ustavni sud BiH za smjene u Vijeću ministara odbacio apelaciju kojom se takav postupak može proglasiti štetnim za jedan konstitutivni narod.

Mogući ishod raspleta krize u Federaciji BiH niko ne nazire, posebno ne nakon što je Budimir odbio sugestiju i Kancelarije visokog predstavnika da povuče ili izmijeni svoju odluku o smjeni ministra finansija Ante Krajine. Umjesto toga predložio je da se imenuje novi ministar za što nema kapaciteta, odnosno parlamentarne većine, a Vlada FBiH je odbila njegov zahtjev za davanjem privremene ovlasti potpisivanja naloga za isplatu na pomoćnika ministra finansija Peru Ivoševića.

Federacija BiH je kao što veli poslanik Omer Vatrić teški bolesnik na aparatima i pitanje je hoće li zbog političke krize i nedostatka sredstava radi odgađanja nove tranše stand by aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda i ko iste ugasiti. Dvije su opcije: Ili će prevrat izvršiti budžetski korisnici i socijalne kategorije već narednih mjeseci ili će to uraditi birači na oktobarskim općim izborima. U svakom slučaju vlastima u Federaciji BiH koji ne brinu za interese građana tog entiteta već lične i stranačke predstoji teško proljeće i ljeto ispunjeno mogućim stalnim protestima i demonstracijama, i vruća jesen 2014. kada bi ih takav stav mogao koštati pozicija za koje se grčevito bore da ih zadrže.

Autor: Almir Terzić

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close