logo
bios

FBI „slučajno“ otkrio ime saudijskog zvaničnika osumnjičenog za TERORISTIČKI NAPAD 11. septembra…

Objavljeno prije 3 sedmice . u sri, maj 13th, 2020

Američki Federalni istražni biro (FBI) “slučajno” je otkrio ime saudijskog dužnosnika za kojeg se sumnja da je pomogao mreži Al-Kaida u napadu na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. septembra 2001. godine

U okviru procesa koji su pokrenule porodice žrtava napada 11. septembra, u kojem saudijske vlasti optužuju za povezanost s napadima, u jednom od dosjea FBI je “zaboravio” ukloniti ime Mussaeda Ahmeda al-Jarraha, tadašnjeg uposlenika saudijske ambasade u Washingtonu, te je na taj način otkrio jednu od najvećih tajni u vezi s napadom iz 2001. godine, prenosi Anadolija.

U sudskom dokumentu, koji je sastavio visoki dužnosnik FBI-ja i koji je otvoren za javnost ove sedmice, navedeno je da je Jarrah osumnjičen da je pomogao dvojici napadača Al-Kaide koji su 11. septembra izvršili samoubilački napad na “njujorške blizance”.

Unjamio dvije sobe za napadače

U dokumentu se navodi da nije poznato gdje se Jarrah trenutno nalazi, ali se navodi kako je saudijski zvaničnik unajmio dvije osobe iz SAD-a koje će pomoći napadačima.

Pripadnici Al-Kaide 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima izveli su napade na New York i Washington sa četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s Istočne na Zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona udarila su u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countryju, u Pensilvaniji.

SB

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh