FB kampanje kandidata za predsjednika SDP-a totalni promašaj

Nakon što su organi Socijaldemokratske partije BiH potvrdili šestoricu članova, koji se bore za mjesto predsjednika nekada najjače partije u Bosni i Hercegovini, na društvenoj mreži facebook osvanule su i fan stranice kandidata za predsjednika SDP-a. Ruku na srcu, nekolicina je i ranije imala profile ili fan stranice, s kojih se povremeno oglašavala, a koje su u manjem ili većem kapacitetu reaktivirane nakon zvanične potvrde kandidatura za predsjednika SDP-a.

Iako se Bosna i Hercegovina može svrstati u red zemalja u kojima je upotreba društvenih mreža u porastu, njihova iskorištenost od strane političkih elita za rad dobijanja većeg glasačkog tijela je minimalna, no i onda kada se istima koriste krajnji ishod srazmjeran je nuli.

Pet pogrešnih poteza predsjedničkih kandidata SDP-a

Bez prentenzije za favoriziranjem bilo kojeg od kandidata, Portal Centralni.ba analizirao je neformalni dio tzv. online kampanje kandidata za predsjedničke izbore Socijaldemokratske partije BiH. Cilj analize nije bio ukazati na činjenicu tko ima više likeova već konceptualni pristup i korištenje besplatnog društvenog medija u vidu tool supporta, a koji s pravom u ovom slučaju možemo okarakterisati kao totalni promašaj.

Svjesni činjenice da je 90% kandidata facebook stranice povjerilo na upravljanje trećim licima, ili kako je to moderno apostrofirati “timovima”. Donosimo Vam pet parametara koji jasno pokazuju, da tzv. “timovi” ipak nisu dorasli svome poslu, a koje se odnosi na osmišljavanje i upravljanje facebook kampanjom, ako je ista jedna od opcija oglašavanja, a očito da jeste.

1. TARGET – Targeting je izuzetno važan faktor kod facebook kampanje, uzimajući u obzir da su unutarpartijski izbori, target grupu je jednostavnije odrediti, u konkretnom slučaju to su isključivo članovi SDP-a. Dakle, nije dovoljno samo otvoriti facebook stranicu, već sadržaj iste usmjeriti ka odrđenoj, ciljanoj grupi, što ovdje nije slučaj.

2. INTERAKCIJA – Evidentno je da niti jedan od kandidata za predsjednika SDP-a, nije u potpunosti iskoristio dvosmjernu, odnosno direktnu komunikaciju s svojim eventualnim glasačima, nameće se kao objektivan pokazatelj nakon višednevnog praćenja facebook stranica. U facebook kampiranju od krucijalnog je značaja dvosmjerna komunikacija, a koja nije prisutna, dijelom zbog činjenice da facebook stranice vode tzv. timovi ali i uslijed nedostatka hrabrosti za fb dijalogom.

3. MESSAGE – Suhoprani, monotoni i predugački tekstovi instalirani u jedan status, za čitatelja nisu interesantni, bez obzira koliko isti imali snažnu poruku. Jasna i koncizna poruka, nekoliko puta ponovljena s psihološkog aspekta prihvatljivija je za memorisanje od nasuprot nje zamarajuće i ne povezane.

4. SHARE – Princip na kojem je između ostalog aktuelni američki predsjednik i njegov tim, izlobirao gotovo cijelu naciju tzv. “share” je totalno zanemran, a koji u konačnici odrađuje više od 50% posla za kandidata putem indirektnog flowinga informacija kroz samu mrežu.

5. BREND – Odsustvo, photo, odnosno video brendinga također je prisutno na stranicama svih kandidata, timovi ljudi ili oni koji se tako deklarišu, totalno su zanemarili faktor tzv.online brendiranja, koji na prosječnog posjetitelja facebook stranice ostavlja veći impakt i od same poruke.

Analizirajući kampanju i pored gore svih navedenih nedostataka, zaključujemo da trenutno najpozitvniji feedback kroz društvene mreže ostvaruje novo lice SDP-a, predsjednički kandidat Emir Đikić, dok njegov stariji partijski kolega, kandidat Miro Lazović bilježi negativan trend.

(Portal centralni.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close