FAZ: Grčka neće vratiti novac

Grčka će možda u pravnom smislu vratiti svoje dugove, ali vjerovnici neće dobiti taj novac, tvrdi njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung u komentaru u srijedu.

List tvrdi da je došlo vrijeme kad se treba zaboraviti tvrdnju da je novac dan na raspolaganje Grčkoj samo posuđen, tvrdeći da ta zemlja ne može vratiti svoje dugove.

FAZ podsjeća da ministri financija EU-a i Međunarodni monetarni fond (MMF) raspravljaju o tome odakle namaknuti novac za pomoć Grčkoj, te da MMF ne želi povećavati svoj udio u pomoći toj zemlji jer strahuje da mu se taj novac neće vratiti.

MMF želi da se Grčki dugovi smanje sa sadašnjih 180 posto BDP-a na 120 posto, ali list tvrdi da se s tom razinom zaduženja ne može sanirati grčki državni proračun.

Dug iznad 90 posto BDP-a opasan je, piše FAZ, dodajući kako ta tvrdnja vrijedi samo za industrijske zemlje koje su pritom i pouzdani dužnici, dok za sve ostale opasnost počinje već kod 60 posto.

“Grčka nije na glasu ni kao industrijska zemlja ni kao pouzdan dužnik, pola vremena od svoje neovisnosti provela je u nelikvidnosti”, piše list.

Udio novca privatnih vjerovnika u Grčkoj sveden je na vrlo nisku razinu, a najveći vjerovnici su države članice eurozone i MMF, podsjeća FAZ, tvrdeći kako Grčka može doseći podnošljivu razinu duga jedino ako utrostruči svoju gospodarsku moć ili ako joj se pak otpišu javni dugovi.

List tvrdi da europski političari sada dolaze na “najčudnije ideje”, kako bi zadovoljili slovo zakona, koji zabranjuje daljnje zaduživanje ako dužnik ne vraća postojeće dugove. Prema FAZ-u, jedna od tih ideja jest i ona njemačke savezne kancelarke Angela Merkel, koja želi smanjiti kamate na sadašnje grčke dugove.

“Pritom je prilično jasno: novac će biti vraćen u najboljem slučaju u pravnom smislu, ali u gospodarskom smislu to se nikad neće dogoditi”, piše FAZ.

List na kraju poziva da njemačka kancelarka, naočigled njezine želje da Grčka ostane u eurozoni, bude potpuno jasna i da pomoć Grčkoj nazove pravim imenom. Jasnije, novac dan na raspolaganje Grčkoj darovan je, zaključuje FAZ, prenijela je Hina.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close