Fatih Mika – turski umjetnik koji znanje duguje Sarajevu: Jedna sjajna životna greška

U organizaciji udruženja “Interkulturalnih umjetničkih dijaloga Istanbul” (IKASD), u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu otvorena je izložba grafika turskog umjetnika Fatiha Mike, pod nazivom “Povratak 2”. Ovaj grafičar je specifično vezan za Sarajevo i u njemu nije prvi put. Naime, sada već davne 1985. napustio je studij filozofije na Istanbulskom univerzitetu i uputio se ka Sarajevu, gdje je pronašao jedan potpuno novi poziv u životu. Upisao je Akademiju likovnih umjetnosti i u klasi profesora Dževada Hoze diplomirao na odsjeku grafika.

(PIŠE: Nisad SELIMOVIĆ – Oslobođenje)

Sada, trideset godina kasnije, ponovo je u gradu koji ga je u neku ruku formirao i kao umjetnika i kao ličnost. Njegova izložba, koju je pripremila kuratorica Beste Gürsu (kao i prethodnu u Ambasadi Republike Turske, kada je gostovala Mihaela Alpayer, op. a), tako sa razlogom nosi ime “Povratak 2”. Broj dva je tu jer je Mika u Sarajevu već izlagao prije devet godina.

– Činjenica je da je moj rad i cijeli umjetnički opus oblikovan i začet upravo u Sarajevu, gdje sam počeo da se školujem u oblasti umjetnosti, s čime, do tada, nisam imao nikakvog dodira uopšte, objašnjava nam umjetnik čiji radovi će krasiti zidove Ambasade Turske do kraja ovog mjeseca.

Pozitivna trema

Mika ne ostavlja dojam “visokog” umjetnika, koji zbog svoje sujete teško razgovara sa nama, običnim smrtnicima, iako njegovi radovi pokazuju da je vrhunski majstor svog zanata. Upravo suprotno, naglašava da povratkom u Sarajevo ima – tremu.

– Čovjek bi pomislio, ako se vraćate negdje gdje ste već bili i gdje vas znaju, gdje se osjećate ugodno, da će vam utoliko biti lakše. Ali, meni nije, prilično mi je teško jer sam uzbuđen pred predstavljanje mojih radova profesorima (razgovor vođen na dan otvaranja izložbe, op. a) od kojih sam učio i koji posjeduju ogromno znanje u oblasti grafike. Tako da ovaj povratak i nije baš lagan kao što sam mislio da će biti, iskren je Mika.

U Sarajevu je ovaj turski umjetnik proveo nekoliko godina, što mu je prilično promijenilo poglede na svijet koji ga okružuje.

– Moram priznati da je period koji sam proveo studirajući u Sarajevu bio vrlo specifičan i za Sarajevo i za mene. Ono što je sigurno je da je sve ono što sam postigao u svom stvaralačkom radu i sav moj uticaj na ljude i društvo proizlazi iz mog iskustva koje sam stekao ovdje kroz studiranje na Akademiji likovnih umjetnosti i radom sa profesorima, ističe naš sagovornik.

Zanimljiv je i životni put ovog autora. U rodnoj zemlji je pokušao studirati filozofiju, što je prilično drugačije životno određenje od umjetnosti. Zanimalo nas je kako se odrekao jednog, a prihvatio drugi pravac u svom životu.

– Kada sam maloprije rekao da je cijeli period mog boravka ovdje bio specifičan, mislio sam prvenstveno na događaje iz mog života, jer iako su se meni dešavale specifične stvari ovdje, one su bile uzrokovane prilično specifičnim dešavanjima i u mojoj rodnoj zemlji. U to vrijeme u Turskoj se naime desio vojni udar koji je mene spriječio u nastavku studija filozofije. Tada sam u stvari odlučio doći u Sarajevo i početi studirati umjetnost, objašnjava Mika.

Profesor u Veneciji

Za grafiku se, kaže, opredijelio potpuno slučajno.

– Prije studija nisam apsolutno razmišljao ni o umjetnosti, a kamoli grafici. U Turskoj, kao i u zapadnim zemljama, kada kažete grafičar, ljudi odmah pomisle da ste grafički dizajner. U istočnjačkim kulturama se grafičarom shvaća neko ko je umjetnik, ko grafički priređuje nešto lijepo. Čak sam i ja dugo tokom studija mislio da ću, nakon što diplomiram, baviti se grafičkim dizajnom. Kažu da studenti uče od svojih profesora, ali svi mi učimo i na greškama, te tako mislim da sam i ja na kraju napravio dobru grešku odlučivši da se ne bavim grafičkim dizajnom, uz smijeh govori Mika.

Turski umjetnik koji je životno i profesionalno znanje stekao u Sarajevu, sada živi i radi u Italiji, a posljednjih sedam godina prenosi svoje znanje studentima.

– Prvih dana mog dolaska u Italiju radio sam kao nezavisni umjetnik, ali prilično brzo sam počeo raditi na akademijama – prvo u Rimu, te nakon toga i u Foggiji. Od prošle godine predajem na Akademiji u Veneciji, objašnjava Mika, a nas je zanimalo da li jedan takav svjetski putnik uopšte ima vremena “skoknuti” do rodne grude?

– Da, iako imam mnogo obaveza, moje veze sa Turskom su i dalje vrlo čvrste. Ali, moram napomenuti da se osim Turske, uvijek volim vratiti i u Sarajevo. Tu sam već treći put nakon završetka agresije, dodaje turski umjetnik.

Sa Sarajevom u srcu, očito, Mika je morao steći i neka neraskidiva prijateljstva koja sežu u njegove studentske dane. Iako se slaže da je ovdje stekao mnoštvo prijatelja, jedno ime ipak izdvaja od ostalih…

– Moj profesor Dževad Hozo. Od kraja studija sve do danas sa njim imam jedno neraskidivo prijateljstvo i ponosan sam na to, kao iz topa je kazao Mika, na što smo se nadovezali pitanjem šta je to ustvari što je najviše naučio od našeg priznatog profesora?

Istanbul grad djetinjstva

– Profesor Hozo je zaista imao ogroman uticaj na moje školovanje, a ono što uvijek sa radošću ističem je da je u ono vrijeme kada sam ja studirao, taj odsjek grafike na Akademiji likovnih umjetnosti zaista funkcionisao savršeno. Kada profesor nije mogao doći na predavanja, njegovi asistenti su preuzimali posao i mi zaista nismo ni osjećali da on nije tu, sve je funkcionisalo savršeno. U to vrijeme, a ne želim da uvrijedim ikoga, da ste magarca stavili u klupu četiri godine kod profesora Hoze, ne da bi ga naučio zanatu, nego bi postao vrhunski grafičar, kroz šalu govori naš sagovornik.

Trideset grafika Fatiha Mike urađenih u raznim vremenskim periodima, a koje možete pogledati u turskoj ambasadi do 30. aprila, obrađuju prirodu i tradicionalni kulturni milje Istanbula, grada u kojem je proveo svoje djetinjstvo. Raskoš tog prirodnog i kulturnog obilja, kroz znanje stečeno kroz sarajevsku školu umjetnosti, ovaj turski umjetnik je zaista uvjerljivo, uz specifičnu tehniku prenio na platno, keramiku i razne minijature. A povratkom u Sarajevo, Fatih Mika dio svoje zaostavštine vraća gradu koji mu je već odavno u srcu, kao i rodni Istanbul.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close