LifestyleTehnologija

Fascinantan naučni proboj: U epruveti dokazana Darvinova teorija

Kada je započela proučavanje specijacije, evolutivnog procesa čije je postojanje prvi pretpostavio Čarls Darvin, grupa američkih biologa pretpostavila je da će na rezultate studije čekati prilično dugo.

 Međutim, nije teško zamisliti koliko su naučnici bili iznenađeni kada su počeli da primećuju prve promjene nakon samo mjesec dana, piše futurism.com.

Specijacija predstavlja deljenje jedne vrste na dve nove, a upravo to je ono što je sa svojim kolegama primetio Džastin Mejer, profesor biologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu.

Ova grupa biologa u svom eksperimentu je koristila virus bakteriofag lambda, koji pomoću dva različita tipa receptora vrši infekciju bakterije ešerihije koli.

Istraživači su odredili dva tipa ćelija koje će virus inficirati, a za svaku ponaosob korišćeni su različiti receptori. Nakon mesec dana ustanovljeno je da su virusi evoluirali u dve nove, potpuno različite vrste, specijalizovane za po jedan receptor.

“Virus koji smo koristili na početku eksperimenta je u međuvremenu potpuno istrebljen. Naslijedila su ga dva različita tipa virusa istančanijeg ukusa od svog prethodnika”, izjavio je Mejers za Phys.org.

“Specijaciju je do sada bilo nemoguće istražiti direktnom opservacijom, jer taj proces traje suviše dugo. Kako dugo nije postojao nijedan direktan dokaz za postojanje specijacije, pojedini naučnici počeli su da sumnjaju u važnost evolucije i u Darvinovu teoriju prirodne selekcije. Ali nakon ovih eksperimenata više nema sumnje u njeno postojanje”, dodao je.

Naučnici sada planiraju da sprovedu niz eksperimenata pomoću kojih će pokušati da saznaju nešto više o ovoj pojavi.

U kombinaciji sa našim poznavanjem genetike, nove informacije mogle bi da nam pomognu da shvatimo kako da produžimo život, izliječimo razne bolesti, a možda ih čak i iskorenimo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Sajens.

Piše: Futurism/B92

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close