-TopSLIDEBiHPrivreda

“Farma 5 jaja”: Kako su dvojica sportista iz Bijeljine postali senzacija na društvenim mrežama i promijenili tržište jaja

Dugogodišnji prijatelji i zaljubljenici u sport Zdravko Perić i Nemanja Makić, 24- verogodišnji su mladići iz Bijeljine, koji su za vrlo kratko vrijeme i na originalan način postali prava senzacija kako na društvenim mrežama tako i na domaćem tržištu.

Video u kome na seoskom imanju, goli do pojasa i sa slamnatim šeširima šetaju po farmi koja nosi naziv “Farma 5 jaja”, dostigao je toliku viralnost da ga je za svega dva mjeseca pregledalo više od 550.000 korisnika na društvenim mrežama.

Ovi mladi sportisti u oktobru prošle godine došli su na ideju da na seoskom imanju Zdravkovog oca pokrenu vlastiti posao. Ubrzo su osnovali farmu slobodnog uzgoja koka nosilja i dali joj naziv “Farma pet jaja”.

“5 jaja se zove farma. I svi se pitaju – zašto? Riječ je o tome da se u pet jaja nalazi idealan dnevni unos vitamina i minerala, a i doručak od pet jaja sadrži oko 30gr proteina potrebnih da tijelo apsorbuje u jednom obroku”, priča za Buku Zdravko Perić za Buku i dodaje – “Prijatelj i ja smo cio život u sportu, glavna namirnica za ishranu su nam bila jaja. Tako smo prvio nabavili za svoje i potrebe svojih prijatelja sportista, nekih 180 koka nosilja te smo vrlo brzo dostigli maksimum potražnje. Stoga smo morali povećavati proizvodnju”, priča Perić.

main image

O njihovim počecima govorio je za Buku i Nenad Makić, koji navodi da se u ovom poslu nikada ranije nije okušao, iako ga je selo oduvijek privlačilo.

“Bavim se tenisom i nikada ranije nisam obavljao nijedan posao na selu, ali su me ljepote sela i život u prirodi oduvijek privlačili. Tada mi je prijatelj predložio da na njegovom imanju započnemo posao. Ideja me oduševila i već u oktobru prošle godine tu ideju smo i realizovali”, kaže za Buku Nenad Makić.

main image

Danas njihova farma broji oko 600 koka nosilja dnevna proizvodnja iznosi od 500 do 550 jaja.

main image

“Sa plasmanom nemamo problema, jaja prodajemo putem društvenih mreža a snabdijevamo i manje grilove, piljare, neke manje ugostiteljske objekte. Donosimo i jaja na kućnu adresu svojim mušterijama sa besplatnom dostavom. Pokrenuli smo i jednu manju kampanju, gdje smo išli po zgradama, obilazili naselja i prezentovali kupcima naš proizvod gdje smo im prikazali razlike između kaveznog i slobodnog uzgoja. Tako smo stekli i nove kupce”, priča nam Makić.

Obzirom da su put do kupca vrlo lako pronašli, ubrzo su potrebe postale veće od kapaciteta proizvodnje. Stoga, planiraju proširenje farme, dogradnju novih objekata i uvođenje novog jata. Budućnost vide u organskoj proizvodnji.

“U procesu smo registracije firme i nadamo se nekim podsticajima. Imamo mnogo planova i što se tiče kapaciteta, ali i drugih rasa koka nosilja kao što je unos italijanske rase “leghorn”, koja nosi bijela jaja koja su bila posebno tražena tokom Vaskrsa, a planiramo i unos “araukana” rase, iz Čilea koja nosi zelena jaja. Plan za idućui godinu nam je 2.000 koka nosilja”, priča o svojim planovima za Buku Zdravko Perić.

Prednosti slobodnog uzgoja, priča nam Perić, su mnogobrojne. Njihove koke već od 5.00h ujutro izlaze van na ispašu -“Cijeli dan su vani, tu je hranjenje domaćom hranom kukuruzom, pšenicom, suncokretom, tu su svi potrebni minerali za njihovu ishranu. Ishrana je biljna i pravi veliku razliu između domaćeg i jaja iz kaveza”, objašnjava Perić, a Zdravko dodaje: “Čitav dan im je sunčeva svjetlost dostupna, po danu su puštene na travnatu livadu koja je ograđena, imaju 1.500 kvadrata i to nam je i bio primaran cilj. Svi se bave uzgojem koka nosilja u kaveznom sistemu, gdje su one očerupane i ne vide bijela dana za svog života i čak im se i duplo pali i gasi svjetlo da bi one mislile da je dva puta dan i snijele dva jajeta, što je nehumano”.

Naši sagovornici na kraju razgovora za BUKU podsjećaju da je u Evropi donesen zakon prema kome će od 2027. godine biti zabranjen uzgoj koka u kavezu, te su izrazili nadu da će takav vid proizvodnje da zaživi i na našim prostorima.

buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close