FAM Fond za dokapitalizaciju Postbanke BH ponudio 19 miliona KM

Agencija za bankarstvo FBiH ukinula je jučer dozvolu za rad Postbanci BH i otvorila postupak njene likvidacije.

Tim povodom danas je iz firme FAM fond saopćeno da je ona na osnovu međunarodnog javnog poziva od  Agencije za bankarstvo FBiH nakon uspješnih pretkvalifikacija dala i najbolju ponudu za dokapitalizaciju Postbanke BH u visini od 19 milona KM, čime je proglašena za najboljeg ponuđača i da se u daljnjem postupku niko nije žalio te da nije bio jedini učesnik pretkvalifikacija niti jedini ponuđač.

U daljnjem procesu dokapitalizacije, navodi se u saopćenju, koji podrazumijeva dobivanje saglasnosti za sticanje većinskog udjela u Banci, Agenciji za bankarstvo FBiH u više navrata su dostavljali dodatnu traženu dokumentaciju te održali u više navrata nekoliko sastanaka.

Na zadnjem održanom sastanku u zgradi Vlade FBiH (13. juna) predstavnici Agencije za bankarstvo FBiH jasno su rekli da su izvršili sve neophodne provjere ljudi i sredstava FAM fonda i da su stog aspekta zadovoljeni svi uvjetilovi.

“Jedina, donekle, opravdana primjedba je bila da FAM fond nije usaglašen sa SIBA zakonom koji važi za zemlje EU”, navodi se u saopćenju.

Međutim, iz FAM fonda navode da su i tu poduzeli sve neophodne korake i dostavili potvrdu nadležnog organa da su učinili sve na usklađivanju kod Financial Service Commission i da u najskorije vrijeme očekuju certifikat da su usaglašeni, a sve u svrhu njihove želje za investiranjem u finansijski sektor BiH, koji je Odlukom da su najbolji ponuđač postala i njihovo pravo.

Ističu da su dostavili i spisak od nekih već utvrđenih stranih depozitara u visini od 80 miliona KM koji u budućnosti mogu biti potencijalni investitori u BiH te predložili i da deponuju njihova sredstva u svrhu dokapitalizacije na Postbanku BH te pristali i na penale u slučaju neispunjavanja njihovih obaveze usklađivanja sa SIBA zakonom.

Tokom navedenog procesa uložili su, naglašava se u saopćenju, značajna sredstva kako bih ostvarili stečena prava počevši od prijevremenog razročenja njihovih sredstava namijenjenih za dokapitalizacijom Postbanke BH, naknadnih revizija do usuglašavanja sa spomenutim zakonom i umjesto stvaranja profita sada se nalaze u gubitku.

Navode da njihova planirana investicija ne bi donijela samo njima profit nego i cjelokupnoj društvenoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

“A to su direktna strana investicija u kapital banke, dovođenje stranih depozitara u banku sa njihovim kapitalom, spašavanje radnih mjesta postojećih radnika i stvaranje pretpostavke za otvaranjem novih, spašavanje dionica radnika, a samim time i očuvanje njihove realne i knjigovodstvene vrijednosti. Ukidanjem Privremene uprave otvara se mogućnost povlačenja postojećih depozita mahom državnih firmi, dodatni dugoročni izvor prihoda Pošti FBiH po istom uzoru kao što je u Austriji i Sloveniji, ponovnim aktiviranjem banke otvaraju se mogućnosti izuzetno povoljnog kreditiranja firmi, građanstva i lokalnih zajednica u BiH, kao i pozitivan signal i ostalim stranim investitorima za investicije u BiH s obzirom na to da je FAM fond aktivan od Australije preko Rusije do SAD-a”,  saopćeno je iz FAM fonda.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close