Fahrudin Solak: Nadljudskim naporima saniramo klizište kod Kosove koje prijeti da napravi prirodnu branu na Bosni

Dionica magistralnog puta M-17 Maglaj-Doboj (u mjestu Kosova) do daljnjeg je zatvorena za saobraćaj, piše novinska agencija Patria. Kako nam je potvrduio Fahrudin Solak, v. d. direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) saniranje klizišta je spor i jako skup proces.

– Svako klizište je različito i to moraju tretirati stručni ljudi. Na putu M-17 u mjestu Kosova angažovne su mnoge kompanije i mehanizacija. Strašno veliki problem nam pravi to klizište, jer M-17 je put kojim se dešava život u BiH pogotovo u dijelu spajanja FBiH sa graničnim prijelazima na sjeveru. To nam je žila kucavica cijelog sistema pored kojeg ide i pruga. Maksimalan se napor ulaže i pokušava se naći model kako sanirati to klizište – kaže Solak.

On je također potvrdio da strahuju i od mogućnosti da klizište dođe do rijeke Bosne u ovom području čime bi se faktički napravila priorda brana.

– Mi radimo koliko možemo, ali sa klizištima je jako specifično i važno je da geolozi kažu zadnju riječ. Ali, nadam se da ćemo ubrzo riješiti ovaj problem – dodao je Solak dodajući da ekipe FUCZ rade na raščišćavanju vitalnih objekata koje su zahvaćene poplavom.

Prema riječima geologa, oko 500.000 kubika zemlje se pokrenulo i pomjerilo je cestu (M-17) za nekih sedam do deset metara. Proteklih dana saobraćaj se preusmjeravao starim putem preko Ševarlija.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close