BiHPolitika

Fadil Novalić – Dobitnik godine

Po ocjeni portala Vijesti.ba dobitnik godine je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Novalić je uprkos brojnim opstrukcijama, fleksibilnoj parlamentarnoj većini, zategnutim odnosima između koalicionih partnera, relativnim zastojem reformskih procesa te brojnim potraživanjima budžetskih korisnika u 2017. godini, uspio da se iznese sa izazovima koje podrazumijeva pozicija federalnog premijera.

Napori federalnog premijera donijeli su rast zaposlenosti u realnom sektoru, naspram zaposlenosti u javnom sektoru, što je generalno dio reforme javne uprave. Usvojen je i novi Zakon o radu čime je radno zakonodavstvo u dobroj mjeri usklađeno sa evropskim. Rast zaposlenosti u realnom sektoru direktno se odrazio na budžetsku i fiskalnu stabilnost. Povećanje prihoda i relativan ekonomski rast za sada još uvijek održavaju stabilnost PIO fonda.

Ilustrativno, prosječana penzija u Federaciji BiH iznosi 371 KM, dok bi usvajanjem novog zakona o PIO za kojeg se federalni premijer zalaže, penzije mogle biti povećane uz pravedniju unutrašnju raspodjelu sredstava.

Zahtjevi za povećanje prava gotovo isključivo dolaze iz javnog sektora, dok Novalić reformatorski djeluje i smatra da društvo mora prestati da daje povlastice grupama koje su ionako povlaštene. Istovremeno federalni premijer izlazi na kraj sa tužbama javnog sektora prema Vladi FBiH po osnovu ranije stečenih prava i kolektivnih ugovora.

Novalić je zajedno sa resornim ministarstvom pokazao senzibilitet i prema najranjivim kategorijama društva, osobito prema borcima, radeći na donošenju registra i zakona o boračkim udruženjima od posebnog značaja za Federaciju koji je u proceduri, istovremeno ne gubeći iz vida realne budžetske gabarite u kojima se izdvajanja za ovu kategoriju mogu kretati.

Aktivan je premijer Federacije BiH i u radu na terenu, podršci privrednim subjektima koji pozitivno posluju, čini i napore u cilju restruktuiranja firmi koje su dugovima, a radnici shodno situacijI u kojoj se nalaze njihove posustale kompanije, suočeni sa nemogućnošu da ostvare osnova prava.

Također, budžet Federacije iako do ovog trenutka neusvojen, predviđa 252 miliona maraka za kapitalne investicije od čega 183 miliona za brze ceste. Vlada premijera Novalića, osim toga, po prvi put u historiji Federacije, predvidjela je 10 miliona za subvencioniranje kupovine stanova, kao oblik podrške mladima. Postoji program od 50 miliona KM koji je pri zapošljavanju bio usmjeren na mlade, kao i programi preko biroa za zapošljavanje. 14 miliona u prošloj i 13,6 miliona u ovoj godini ako se budžet usvoji u bilo kakvoj formi,

Novalić kao premijer Federacije može se također pohvaliti efikasnijim radom Poreske uprave Federacije, i suzbijanju sive ekonomije.

Ono što premijera Federacije izdavaja od ostalih funkcionera jeste činjenica da Novalić, uprkos brojnim neslaganjima unutar vladajuće koalicije, nije tražio alibi za eventualni uspjeh ili neuspjeh predloženih rješenja nego je proaktivno iza njih stajao, te na osnovu toga stiče se dojam da je Novalić dostojno obnašao funkciju premijera svih građana Federacije.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close