-TopSLIDEKolumne

FACEBOOK: dok fašisti ordiniraju, antifašiste blokiraju!

FACEBOOK: dok fašisti ordiniraju, antifašiste blokiraju!

        Priznajem, nemam baš dlake na jeziku, naročito spram fašista – posebno kad ih višestruko upozoravam na činjenice, dajući pritom linkove koji ih potvrđuju, a oni apsolutno ne trzaju. Facebook me višestruko zarad toga blokirao, prije ove zadnje blokade (na 7 dana) na 3 dana, i to povodom ilustracije moje pričice leševima nagih žrtava, među inima i iz nacističkih konclagera (1, 2). Jednom se čak izvinjavajući, jer su kao pogriješili, ali i nakon toga nisam više nigdje mogao naći svoj post, niti onaj na koji sam reagirao. Detaljnije ću opisati zadnju blokadu. Na tekst s portalnovosti.com, pod naslovom „Podignuta optužnica protiv navijača Dinama zbog zastrašujućeg transparenta“, bilo je mnogo komentara na njihovoj Facebook stranici, uglavnom pozitivnih, ali su se isticali nekog Damira Hajstera, izrazito proustaški raspoloženog. Članak koji spominjem odnosi se na podnošenje optužbe protiv šestorice prepoznatih navijača BBB-a (uz još neke, navodno nepoznate) koji su se slikali sa zastrašujućim transparentom: „Jebat ćemo srpske žene i djecu“. Ovdje je slika dijela facebookove stranice, zajedno s komentarima spomenutog tipa:

Moj osvrt na Hajsterov komentar (a i onaj koji sam komentirao) maknut je od strane facebookovih pametnjakovića.

        Sinoć u 02h16m (31.07.2020.) primam mejl od Facebooka: „Vaš komentar krši naše Standarde zajednice pa je vidljiv samo vama. Pogledajte mogućnosti“. Jutros „klikćem“ da vidim o čemu se radi – sve prazno, bijelo. Idem na stranicu gdje se kao mogu požaliti, pišem žalbu, ali – trenutno kao nisu u mogućnosti obraditi moju žalbu, neka se javim kasnije. Pokušavam kasnije, ista stvar. Evo što sam uspio skinuti s njihovih stranica:

Vidim, proglasili me ustašom! Evo detaljnije slike koja im je zasmetala, a o tekstualnom komentaru – kojeg ni ja, njegov kreator, ne mogu vidjeti – potom:

O čemu se radi? Komentirao sam Hajsterove postove, ilustrirajući ih naslovnom slikom njegove Facebook stranice. Ona je prepuna takvih slika, maskiranih BBB navijača u agresivnim pozama, vrvi prikazima revolvera i slično. Sliku sam priložio uz svoj komentar kojim upozoravam da je pozdrav ZDS protuzakonit, upozorio sam na njegovo nagnuće fašistoidnosti, i usput spomenuo kako bi bilo zgodno izvršiti pretres njegova stana, prije no se postavi u nas uobičajeno pitanje nakon pizdarija: “tko je odgovoran?”, “jeli se moglo spriječiti?”, i slične imbecilije. Na priloženoj slici vidljivi su komentari na rečeni tekst, vidjet ćete tipove ZDS komentare, podsjećanje na Pavelićev rođendan i slično. Pitao sam dali možda i on spada u one “nepoznate” osobe koje su – uz nekoliko optuženih – učestvovali u događaju, upozorio na njegovu Facebook stranicu, i sve to potkrijepio spomenutom slikom. Žao mi je što ne mogu priložiti svoj komentar, no ne mogu mu pristupiti, mada je fol “samo meni vidljiv”! I sad, idiote s Facebooka (ili njihove kompjutore koji prosuđuju, dokazujući da su im vlasnici još veći idioti nego to mogu izreći), ne smeta Hajster, njegovi komentari i njegova aktivna Facebook stranica, nego ja koji sam na to upozorio i ilustrirao naslovnicom iste!Rekoh već dasam pisao (i ovdje: 1, 2) o idiotizmu Facebookovog vlasnika, njegovih poslušnika i softvera kojem prepuštaju etičke prosudbe (iskreno, nisu oni idioti, već proračunate, inteligentne gnjide).

        U vrijeme pandemijske Covid-19 grožnje i očekivanja cjepiva, prioritetnijim mi se čini naći “cjepivo” protiv sustava koji vlada nama, negoli protiv nesvijesne, polužive submikroskopske čestice koja želi samo preživjeti. U nama, dakako, ali sustav pak preživljava na nama, i uz našu pomoć! Mene neka moguća izvinjavanja i slične stvari – s pozivanjem na to da su „greške moguće“ – nakon blokada, uz istovremeno nesmetan rad (pro)ustaških facebook stranica, apsolutno ne zanimaju. Da budem sasvim iskren: u neko buduće, novo revolucionarno doba obračuna s fašistima, kapitalom i imbecilima facebookovskog tipa, milosti ne bih tražio – niti bih im je dao.

Ladislav Babić

diogenpro.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close