Kultura

Evropski dan jezika: Mnoštvo prilika za besplatno učenje jezika u Tuzli

Evropski dan jezika, na inicijativu Vijeća Evrope obilježava se 26. septembra. Cilj je, kako je navedeno, vrednovanje svih jezika, promicanje višejezičnosti, te poticanje da se uči što više jezika u bilo kojoj dobi.

U ovom smislu, Edukacijski centar „Nahla“ iz Tuzle nudi besplatne kurseve engleskog jezika za žene. Pored „Nahle“, i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tuzla već nekoliko godina nudi učenicima besplatnu instruktivnu nastavu iz engleskog i njemačkog jezika.

– Obzirom da u “Nahli” znanje smatramo najdragocjenijim poklonom, činimo sve što je u našoj moći kako bismo iskustvo učenja u svojim edukacijskim centrima učinili jedinstvenim i poticajnim, a stjecanje znanja i vještina omogućili svakoj ženi u svom okruženju. U slopu projekta „SpRETNA – unapređenje znanja i vještina nezaposlenih žena“ koji realiziramo uz podršku Grada Tuzla odlučili smo nezaposlenim ženama omogućiti besplatno pohađanje kursa engleskog jezika – kaže za Preporod.info Lejla Zećo, koordinatorica Odjela opće edukacije u Nahlinom centru u Tuzli.

Zećo ističe da kurseve stranih jezika nezaposlene žene sebi često ne mogu priuštiti, a poznavanje stranog jezika, engleskog naročito, je preduslov za mnoge radne pozicije te su na ovaj način željeli pomoći nezaposlenim ženama i povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada. Kaže kako su žene zainteresirane za učenje stranih jezika.

– Iz našeg dosadašnjeg iskustva primjetno je veoma veliko interesovanje naših korisnica, kako za engleski, tako i za njemački jezik. Nivoi stranih jezika za koje su naše korisnice zainteresirane u određenom periodu zna varirati isto kao i što nekad veće interesovanje bude za standardne, a nekada za konverzacijske kurseve, ali u svakom slučaju kada su u pitanju generalno kursevi stranih jezika interesovanje uvijek postoji – govori Zećo.

Razlozi iz kojih polaznice upisuju kurseve stranih jezika su raznovrsni, napominje Zećo, a najčešće polaznice žele unaprijediti poznavanje određenog stranog jezika kako bi lakše našle zaposlenje ili zaposlene žene zbog želje za napredovanjem u karijeri.

– Često je to i zbog želje da se ulaže u sebe i iako im možda trenutno strani jezik za nešto konkretno nije potreban polaznicama znači osjećaj ulaganja u svoje znanje i proširivanje vidika u okviru ličnog rasta i razvoja. Svakako, ima tu osoba koje žele kroz edukaciju imati i vid socijalizacije, razonode, a poznavanje jezika koriste na putovanjima, studijskim razmjenama i slično – kaže Zećo.

Dešava nam se, dodaje ona, i da nam kurseve pohađaju nane koje žele posjetiti djecu i unuke u inostranstvu, pa žele da makar na nekom osnovnom nivou poznaju jezik koji se govori u zemlji u kojoj žive djeca i unuci.

– Nažalost, trend odlaska iz države je takav da određen broj osoba pohađa naše kurseve i iz želje da usavrše jezik koji se govori u državi u koju se sele – konstatira Zećo.

MIZ Tuzla već nekoliko godina nudi učenicima besplatan kurs engleskog jezika, kao i besplatnu instruktivnu nastavu iz engleskog i njemačkog jezika.

– U našim džamijama i mektebima djeca izučavaju osnove naše lijepe vjere, uče ono što je planirano Planom i programom rada u mektebima. S druge strane, oni se bave i drugim kreativnim i edukativnim aktivnostima. Smatrali smo da bi bilo dobro da dijapazon aktivnosti za djecu u našem gradu proširimo programima stranih jezika – kaže za Preporod.info Elmedina Osmić Brzović iz MIZ Tuzla.

Prije desetak godina, navodi Osmić Brzović, poznavnaje stranog jezika smatralo se dodatnim kompetencijama koje su donosile benefite onima kojih ih poznaju.

– U vremenu u kojem živimo, gotovo pa je nemoguće normalno se koristiti modernim tehnologijama bez poznavanja jezika, kako engleskog tako i njemačkog, ali i drugih. Jezici su alat koji nam je neophodan da bi danas bili u korak za tehnologijom, da bismo zadovoljili potrebe za učenjem, čitanjem, istraživanjem ili jednostvano komuniciranjem kao primarnim zadatkom jezika – govori Osmić Brzović.

Ističe da djeca kroz Medžlisov program stranih jezika usvajaju nova znanja, sistematiziraju nešto što su ranije naučila, druže se i kroz kreativan način, u sigurnoj i opuštenoj atmosferi, uz mentorstvo predavača zadovoljavaju potrebe na ovom polju znanja.

– Lijepa saradnja je ostvarena u Petrovicama gdje se u Šehidskoj džamiji u saradnji sa jednom školom stranih jezika održava kurs engleskog jezika za djecu na ovom području. Kada je riječ o zainteresovanosti, možemo konstatovati da je zainteresovanost za program stranih jezika koji se nudi u okviru projekta instruktivne nastave u organizaciji Medžlisa Tuzla prilično dobar – kaže Osmić Brzović.

Za ove projekte MIZ Tuzla zainteresovani su i mlađi i stariji osnovci, pa čak i oni najmlađi koji još uvijek nisu savladali čitanje i pisanje.

– Djeca su zainteresovana, kao i njihovi roditelji koji ih bodre i dodatno potiču. Nastava iz engleskog i njemačkog jezika se dosad odvijala na dvije lokacije, u Džamiji „Kralj Abdullah“ i Džamiji „Zlatnih ljiljana“, što je pružalo mogućnost većem broju djece da se okoriste ovim programom i njegovim sadržajima. Svi ovi programi su besplatni – kaže na kraju Osmić Brzović.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close