Evropska unija uvodi prave sankcije Rusiji, odustaje od Južnog toka?!

Nakon što su u Moskvi s velikom dozom ironije dočekali sankcije koje je protiv nekolicine bliskih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina uveo američki predsjednik Barack Obama, Europska je unija u utorak dala za naznačiti da bi se cinični osmijeh s ruskih lica naglo mogao pretvoriti u veliku namrgođenost.

Prema povjerljivim dokumentima koji su procurili u bugarske medije, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso jasno je dao do znanja da je projekt famoznog Južnog toka prema svemu sudeći politički mrtav. Formalno se od izgradnje tog 50 milijardi dolara vrijednog plinovoda s europske strane još nije odustalo, ali Barrosovi komentari bugarskom političkom vrhu su prilično jasni.

‘Pazite što radite. Znam da u Bugarskoj ima ruskih agenata’, upozorio je Barroso vlast u Sofiji, aludirajući na neke moćnike u tamošnjoj vladajućoj Socijalističkoj stranci, koji se, svjesni da je Južni tok doveden u pitanje, s Rusima o nastavku gradnje pokušavaju dogovoriti bilateralno, odnosno mimo Bruxellesa.

Barroso im je poručio da im ne bi bilo pametno stati na put ujedinjenom odgovoru EU na ruske poteze u Ukrajini, prenosi Telegraph.

Iako se s Južnim tokom u Bruxellesu počelo oklijevati i prije ruske aneksije Krima, čini se da je upravo taj potez Kremlja poslužio kao katalizator za zaustavljanje svega. Cilj Južnog toka bio je trasom koja zaobilazi Ukrajinu do Europe dovesti ruski plin.

Cjevovod je trenutno u izgradnji u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji, a glavni bi vod u dva kraka trebao prolaziti još kroz Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Dulje se vrijeme kalkuliralo i s mogućim ulaskom Hrvatske u igru, ali Lijepoj je našoj na kraju ponuđeno tek da si izgradi priključak do glavne cijevi u Mađarskoj.

Glavni ruski igrač u Južnom toku je državni plinski konglomerat Gazprom, kojim drmaju moćni oligarsi bliski Vladimiru Putinu. Gazprom ovih dana ucjenjuje službeni Kijev udvostručenjem cijene plina, a Kremlj istovremeno iz prikrajka prijeti stabilnosti Ukrajine gomilajući desetke tisuća vojnika na njezinoj istočnoj granici. Službeni Kijev i Amerikanci Putina prozivaju da je na istok zemlje oko Donjecka poslao agente provokatore da izazivaju nerede s ciljem stvaranja terena za krimski scenarij.

Važna europska veza dugi niz godina u Gazpromu je bio bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, koji je nakon gubitka izbora obavljao važne funkcije u tom plinskom divu. No, sve donedavno blagonaklona Njemačka Moskvi je zbog Ukrajine počela okretati leđa. Kancelarki Angeli Merkel navodno nimalo nisu sjela dva telefonska razgovora s Putinom, u kojima joj je on iznosio obećanja koja na kraju nije ispunio – tvrdio je da Rusija nema namjeru prisvajati Krim, a nedavno je obećao povlačenje dijela svojih trupa s ukrajinske granice.

‘Južni tok je besmislen. Ne dovodi u Europu nove količine plina, već mu je jedini cilj zaobići Ukrajinu, a politika Zapada u ovom trenutku je pronaći način za trošenje goleme količine novca kako bi se istu tu Ukrajinu spasilo’, kaže za Telegraph profesor Alan Riley sa City Universityja. Europa će navodno alternativu Južnom toku pokušati pronaći u plinovodu Nabucco, koji bi Starom kontinentu trebao dopremati plin iz Azerbajdžana.

Iz Moskve zasad nema službenih reakcija na najnovija zbivanja oko Južnog toka.

(Jutarnji.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close