Evropska unija suspendovala 4,5 miliona eura za pomoć turizmu u BiH!

Zbog nepostizanja dogovora vlasti u Bosni i Hercegovini o potrebnim koracima na realizaciji projekata, Evropska unija je suspendovala 4,5 miliona eura izdvojenih za projekte pomoći turizmu i uvođenju sistema upravljanja kvalitetom (QMS) u mala i srednja preduzeća (SME) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Cilj ova dva projekta za izgradnju kapaciteta bio je pružanje podrške privrednom rastu u zemlji preko sektora malih i srednjih preduzeća i turizma, najkonkurentnijih privrednih grana u BiH.

Da bi se ovim sektorima pružila daljnja podrška, potreban je jasan politički dogovor o predmetu aktivnosti, uključujući i odobravanje relevantnih projektnih izvještaja i usaglašen način za realizaciju projekata, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Nepostizanje dogovora ne znači samo potencijalni gubitak sredstava EU u iznosu od 4,5 miliona eura, moguće su i implikacije na raspodjelu miliona eura sredstava EU za privredni razvoj iz IPA 2, glavnog programa EU za finansijsku pomoć BiH u periodu od 2014. do 2020. godine.

Komentirajući suspenziju sredstava, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi je izrazio razočarenje što Bosna i Hercegovina nije u stanju da uzme novac koji joj je stavljen na raspolaganje.

“I u junu smo bili prisiljeni da obustavimo pet miliona eura izdvojenih za projekte u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Samo mjesec dana kasnije, moramo da suspendiramo dodatne milione eura za dva jednako bitna sektora – mala i srednja preduzeća i turizam”, istaknuo je Daviddi.

Dodao je da EU neprekidno naglašava da Bosna i Hercegovina riskira da zaostane za ostalim zemljama u regiji, naglašavajući da se radi o ekonomskom i političkom pitanju, dok u isto vrijeme ostale zemlje zapadnog Balkana predano rade na uvođenju evropskih standarda kvaliteta i pripremi ulaganja za veći ekonomski rast.

“Iako je EU čvrsto opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, istovremeno je potrebno da osiguramo efektivno korištenje sredstava koja izdvajaju poreski obveznici država članica EU. Ova sredstva mogu ponovo biti mobilisana samo uz jasan i dokazan dogovor o projektnim aktivnostima”, poručio je Daviddi.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima prostora da postigne dogovor. Odbor EU – BiH za praćenje IPA sastat će se 10. septembra 2013. godine i razmotrit će da li će projekti biti okončani, ili će se, ukoliko se ostvare potrebni preduvjeti, ići dalje s njihovom realizacijom.

Cilj podrške iz projekta za mala i srednja preduzeća bio je uvođenje standarda upravljanja kvalitetom u najmanje stotinu malih i srednjih preduzeća registriranih u BiH u skladu s međunarodnim standardima kvaliteta ISO 9000.

Uz to, planirano je uspostavljanje mreže i registra kvalifikacionih i certificiranih revizora u skladu s međunarodnim standardima kvaliteta i stimuliranje dijaloga između javnog i privatnog sektora o mehanizmima podrške za QMS.

Turistički kapaciteti su trebali da dobiju podršku kroz dorađen okvir planiranja i primjene sektorskih politika. Bila je planirana i dodatna podrška pripremama Sarajeva i Istočnog Sarajeva za investicione inicijative, uključujući Evropski omladinski olimpijski festival, koji bi se u ovim gradovima održao 2017. godine.

(Fena/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close