BiH zabranila i uvoz keksa, konzervi i ribe iz Hrvatske

Nakon što je prošle sedmice BiH zabranila uvoz mesa iz Hrvatske, danas je popis proširen, te se zabranjuje i uvoz keksa, konzervi i ribe, prenosi HRT.

Takvu odluku smatraju logičnim slijedom okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU.

Prema najnovijoj odluci, BiH neće uvoziti, među ostalima, PPK Valpovo, Koestlin, Sardina, Ravlić i 40-ak drugih proizvođača.

Zabrana uvoza proizvoda mliječnih, konditorskih i drugih proizvoda trebalo bi da ostane na snazi dok se ne ispune standardi Evropske unije kakvi se traže od BiH kad izvozi u Hrvatsku.

Podsjetimo, BiH je prošle nedjelje za 53 hrvatska preduzeća, koja se većim dijelom bave proizvodnjom i preradom mesa, zabranila uvoz u BiH dok se ne ispune EU standardi proizvodnje.

Odluka o novom “uvoznom rezu” vlasti u BiH nastupila je nakon ulaska Hrvatske u EU i ocjene da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve uslove koji pri izvozu važe u Uniji, baš onako kako se to traži od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

– Neprijatno smo iznenađeni odlukom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ako zadovoljava standarde tržišta BiH, vjerujte da svi proizvodi Republike Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno uslove – reagovao je tada hrvatski ministar Tihomir Jakovina.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close