Evropska unija će Ashtonovoj platiti 470.000 eura kako bi radila – ništa

Nakon što joj krajem 2014. bude istekao petogodišnji mandat na položaju ministrice inostranih poslova EU, baronesa Catherine Ashton će o trošku evropskih poreskih obveznika tokom tri naredene godine primiti ukupno još 470.000 eura – a neće morati da radi ništa, piše britanski Telegraph

(Depo)

Ova političarka iz redova britanskih laburista će, naime, do 2017. primati 55 odsto svoje sadašnje osnovne plate, 133.500 funti, odnosno 156.780 eura godišnje, piše Blic.

Da bi dobijala ovaj “prelazni prihod”, od nje se ne zahtijeva da ne radi ama baš ništa, a prihod će joj biti oporezovan po smanjenoj evropskoj stopi, a ne po standardnoj britanskoj stopi oporezivanja visokih prihoda.

Obrazloženje glasi da ovaj prihod predstavlja “cijenu potpune nezavisnosti” visokih funkcionera EU kao što je Lady Ashton, koja je takođe i potpredsjednica Evropske Komisije. Ovakvi funkcioneri, pritom, 18 mjeseci nakon odlaska sa položaja moraju da traže dozvolu za stupanje na bilo nov položaj, odnosno posao kojim bi željeli da se bave.

“Važno je da komesari ne počinju da traže nov posao tokom posljednjih mjeseci svog mandata, i da imaju vremena da potraže odgovarajući novi posao. Na taj način, oni se i dalje 100 odsto zalažu na poslu za koji su plaćeni, i prisutan je mnogo manji rizik od sukoba interesa”, obrazlaže ovakvu odluku predstavnik za štampu Evropske komisije.

Catherine Ashton trenutno prima godišnju platu od 287.534 funti (preko 300.000 eura), drugu po veličini mađu političarima ženskog pola u svijetu, a kad 2021. bude dostigla godine za penziju, imaće pravo na penziju EU od 71.000 eura godišnje, što je trostruko više od prosječne penzije u Britaniji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close