Evropska perspektiva BiH neće napredovati bez političke hrabrosti i odlučnosti

Srbija i Kosovo napravili su historijski iskorak prema Evropskoj uniji. Evropski lideri odlučili su otvoriti pristupne pregovore sa Srbijom i početi razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, navodi se u današnjem autorskom tekstu za Dnevni avaz specijalne predstavnice Evropske unije za vanjske poslove Catherine Ashton i komesara EU za proširenje Štefana Fulea.

U tekstu se ističe da je “ovo od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju i Kosovo, nego i za cijelu regiju zapadnog Balkana, posebno jer se Hrvatska 1. jula pridružila Evropskoj uniji.“

– Sporazum između Srbije i Kosova odražava njihovu odlučnost da svoju budućnost vide u Evropskoj uniji i zasnovan je na predanosti ka doprinosu trajnom pomirenju u regiji. To, također, pokazuje kredibilitet politike proširenja EU. Unija ispunjava i svoja obećanja kada zemlja pristupnica ispunjava neophodne kriterije.

Priznavanjem napretka koji su Srbija i Kosovo postigli na normalizaciji međusobnih odnosa, Evropska unija prepoznala je odvažnost premijera Ivice Dačića i Hashima Thacija prilikom zaključivanja nedavnog revolucionarnog sporazuma.

Postoje dvije značajne lekcije koje se mogu naučiti iz iskustva Srbije i Kosova, kako bi se izbjeglo da Bosna i Hercegovina zaostane za drugim zemljama u regionu.

– Kao prvo, zamah treba dati hrabro i odvažno vodstvo. U slučaju Srbije i Kosova, premijeri Đačić i Thaci postigli su kompromis koji je, iako nije idealan ni za jednu stranu, pomogao da krenu naprijed. Bez političke hrabrosti i odlučnosti, evropska perspektiva BiH neće napredovati.

– Drugo, slušati građane od ključnog je značaja. Građani u regiji, a definitivno i u BiH, žele ne samo da imaju poslove, trgovinu i investicije nego i da žive zajedno u miru. EU pomaže da se sve to ostvari. To je razlog zbog kojeg su zemlje centralne i istočne Evrope željele članstvo nakon 1989. godine i razlog zbog kojeg lideri u vama susjednim zemljama napredak ka EU smatraju prioritetom.

Vjerujemo da političari moraju biti odgovorni građanima, a prošlog mjeseca vidjeli smo da je taj osjećaj prisutan i na ulicama nekoliko gradova u BiH – kažu u zajedničkom tekstu Ashton i Fule.

Ističu da je Evropska unija ovdje prisutna kao partner koji je posvećen BiH.

– Naša ponuda je jasna. No, čini se da su kratkotrajni stranački ili etnički interesi do sada bili važniji od odluka o dugoročnoj budućnosti. To se hitno mora promijeniti, a ostvarivanje te promjene je pitanje i za političke lidere i za narod.

Politički lideri BiH sada se trebaju pozabaviti pitanjem provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci”, kako bi okončali diskriminaciju. Time će otvoriti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

– Znamo da provođenje presude „Sejdić i Finci” ne može riješiti sve izazove s kojima se suočava BiH. No, vjerujemo da se oni mogu rješavati kasnije, kako BiH bude napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Stoga, postavlja se pitanje je li Bosna i Hercegovina sretna zbog toga što zaostaje, dok njeni susjedi idu naprijed. Evropska unija ne može i neće vam nametati vašu budućnost. Mi ćemo vam pomoći, ali naposljetku, Bosna i Hercegovina odgovorna je da sada poduzme prave korake, ako je evropska budućnost ono što njeni građani žele – zaključuje se u zajedničkom tekstu predstavnice Evropske unije za vanjske poslove Catherine Eshton i komesara EU za proširenje Štefana Fulea objavljenom u današnjem Dnevnom avazu.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close