PolitikaRegion

Evropska komisija povećava IPA fondove za zemlje Zapadnog Balkana

Evropska komisija predlaže povećanje pretpristupnih IPA fondova za zemlje Zapadnog Balkana u narednom budžetu EU i priprema ekonomski plan za region, izjavio je u Briselu komesar za proširenje Oliver Varhelji, predstavljajući vanjskopolitički finansijski plan Unije.

Za zemlje Balkana i Tursku u novom budžetu predviđeno je 14,5 milijardi eura pretpristupne pomoći, u odnosu na 11,7 milijardi koliko je izdvojeno u periodu od 2014. do 2020. godine, izjavio je Oliver Varhelji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokim predstavnikom Žozepom Boreljom i komesarkom Jutom Urpilainen, prenosi RTS.

Varhelji je saopštio i prijedlog Evropske komisije da se iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatna milijarda eura koju bi zemlje u susjedstvu EU i Zapadni Balkan mogli da koriste za saniranje ekonomskih posledica pandemije.

– Sve to omogućiće nam da na jesen izađemo sa značajnim ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan, da počnemo da radimo na povezanosti u oblasti energije, transporta, na zelenoj agendi, kao i da uključimo region u digitalnu agendu EU i približimo ga što više ekonomiji EU, izjavio je Varhelji.

Odgovarajući na pitanje o riziku da daleko veći iznosi za oporavak od posljedica epidemije namijenjeni zemljama članicama dodatno prodube ekonomski jaz između Zapadnog Balkana i evropskog prosjeka, Varhelji kaže da Evropska komisija želi da postigne suprotno.

– Želimo upravo da spriječimo širenje ekonomskog jaza i zato smo od samog početka pomagali saniranje ekonomskih posljedica. Dopuna sadašnjeg budžeta, povećanje IPA fonda i uključivanje Zapadnog Balkana na vrlo konkretan način u plan za ekonomski oporavak ide u tom pravcu, rekao je Varhelji.

Komesar za proširenje je naglasio da je cilj ekonomskog i investicionog plana, koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, upravo da se smanji i potpuno nadoknadi zaostatak Zapadnog Balkana za prosjekom EU.

– Naravno, situacija je drugačija kad ste članica EU, jer onda možete da računate na punu solidarnost svih ostalih članica. Koliko razumijem, to je jedan od razloga zašto zemlje Balkana žele da budu dio EU, zaključio je Varhelji.

indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close