Evropi su potrebne izbjeglice kao kvalitetna radna snaga

LONDON – Potpredsjednik Evropske centralne banke (ECB) Vitor Constancio je izjavio kako se mnoge evropske zemlje posljednjih godina suočavaju sa padom broja stanovnika što bi se, kako je kazao, moglo nadomjestiti dolaskom migranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Inače, populacija eurozone je prošle godine porasla za 0,25 posto, pri čemu je sedam od 19 zemalja zabilježilo smanjenje broja stanovnika.

S druge strane, populacija SAD-a je porasla 0,75 posto, dok je Australija zabilježila rast populacije od 1,4 posto.

Constancio je istakao kako starenje stanovništva i smanjenje radne snage izazivaju i usporavanje privrede eurozone. Naglasio je kako izbjeglice mogu poslužiti i kao kvalitetna radna snaga.

“Ovo je veoma ozbiljan problem, jer godinama Evropa izvršava neku vrstu kolektivnog demografskog samoubistva. Za preokret ovog demografskog trenda, promovisanje nataliteta nije dovoljno. To se mora uraditi i putem imigracije. Ako se to ne uradi, stvaramo velike probleme u pogledu ostvarivanja privredog rasta i blagostanja budućih generacija”, izjavio je Constancio.

Inače, izjave ovog evropskog čelnika dolaze u trenutku kada talas izbjeglica koje bježe od rata navire u zemlje Evrope iz zemalja poput Sirije i Afganistana.

(Vijesti.ba/AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close