NogometSport

Evropa ustaje protiv UEFA: Ne damo im vikende

Glavni sekretar Udruženja profesionalnih evropskih liga Alberto Kolombo rekao je za “Reuters” da Evropa neće dozvoliti igranje utakmica Lige šampiona i Lige Evrope vikendom.

Već dugo se priča o tome kako UEFA planira više evropskih utakmica vikendom, a već su vodili predrazgovore s ECA-om (Evropsko udruženje klubova) o toj ideji.

Promjene bi se počele primjenjivati nakon 2024. godine i donijele bi još veći profit takvim takmičenjima.

“Uvijek ćemo štititi vikende. Nećemo dopustiti da se evropsko klupsko takmičenje igra vikendima. Strast fudbalskih fanova pokreću domaće lige i tradicija odlaska na stadione s porodicom i prijateljima subotama i nedjeljama”, rekao je Kolombo.

Takođe se ne slaže s nedavnim komentarima predsjednika ECA Andreom Anjellijem koji je nagovijestio da bi u budućnosti mogli vidjeti ispadanje iz Lige šampiona i ulazak u nju, sistem isti kada neki klub ispadne u domaću drugu ligu, a drugi ostvari promociju u prvu.

“Ako velikim klubovima date garantovana mjesta u UEFA klupskim takmičenjima, vrijednost domaćeg fudbala će pasti, a domaći fudbal pokreće strast navijača”, završio je Kolombo.

Evropske lige u svom udruženju imaju 35 fudbalskih liga, što znači da je njihovo mišljenje itekako bitno.

Iz UEFA i ECA konstantno negiraju da su pričali o mogućim utakmicama vikendima.

(Index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close